Orechový závin (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Máme dosť orechov , tak som dnes upiekla orechový závin.

35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si najskôr kvások. Dáme do hrnčeka rozdrobené droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, medzi prsty múky a trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, štipku soli, olej kryšt. cukor , žltok mlieko , ktoré nám zostalo, a pridáme kvások. Vypracujeme cesto , a necháme ho pol hodiny pod utierkou odpočívať, nech nakysne.
  2. Potom ho vyváľkame na doske na obdlžnik.
  3. Plnka: Pomleté orechy ochutíme oboma cukrami podľa chuti,pridáme citron. kôru a prilejeme mlieko ,toľko koľko zaberie, aby nám vznikla plnka. Natrieme na cesto. Zvinieme smerom k sebe na závin.
  4. Kraje podohneme.
  5. Takto pripravený závin necháme ešte chvíľu nakysnúť a potom ho dáme na vymastený plech. Závin potrieme olejom. Dáme piecť na 200 stupňov 35 minút. Upečený ho tiež potrieme olejom a necháme ho vychládnuť mierne a povrch pocukrujeme práš. cukrom.
  6. V reze.
  7. Pokrájame ho na kusy.