Orechové osie hniezda (fotorecept)

Autor receptu: katyka007

Toto je moja prvotina na Vareche, tak dúfam, že sa bude páčit. Aj keď vlastne, robím to už druhý krát, keďže môj dvojročný syn s veľkým nadšením ťukol do počítača a jedným úderom zmazal všetko, čo som tu už mala pripravené :((( Recept je môj obľubený, maminka nám ho piekla s veľkou láskou, tak som sa rozhodla, že aj zo mňa sa stane taká gazdinka ako z nej a budem vypekať pre svoju ratolesť. A tu sú moje pokusy.

40
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc. Múku, postrúhanú Heru, štipku soli a žĺtka dáme do misy, pridáme kvások a dobre vymiesime.
  2. Vznikne nám pevné cesto, s ktorým pracujeme hneď bez kysnutia. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti (kto má viac trpezlivosti ako ja, môže deliť na tri rovnaké časti, koláčiky budú menšie a bude ich viac)
  3. Postupne si každé cesto rozvaľkáme na tenko, snažila som sa, aby malo tvar obdľžnika. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh (ja som poverila manžela, ktorému sa až tak veľmi nepodaril, ale to mu netreba hovoriť, aby pomohol aj nabudúce :)) Poslúžil však dobre.
  4. Rozvaľkané cesto ponatierame vyšľahaným snehom, štedro posypeme nasekanými orechami a zatočíme (vid obrázok).
  5. Z cesta nám vznikne šúlok, ktorý pekne zarovnáme a odkrajujeme z neho na prst hrubé slimáčiky. Tie ukladáme na vymastený (alebo papierom na pečenie vystlaný) plech.
  6. Slimáčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, kým nie sú pekné zlatohnedé. V mojej rúre to bolo asi 15 minút. Keď sú upečené posypeme práškovým cukrom. A je hotovo. Z tejto várky vyšlo 40 koláčikov, cesto som delila na dve časti. Ak dáte na tri, bude ich viac.
  7. Maminka vraví, že najlepšie sú odležané, aspoň na druhý deň, ale z mojich to až tak posúdiť nevieme, pretože väčšina zmizla ešte v prvý večer. A boli rovnako dobré, ako tie od maminky :-)