Laskonky

Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: elinornikol

20
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 130/80 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky s krupicovým cukrom vyšľaháme nad parou do tuhej peny, asi 15 minút. Necháme bokom mierne vychladnúť.
  2. Jemne pomleté orechy zmiešame s mletým cukrom a postupne opatrne primiešavame do snehu.
  3. Sneh máme pripravený, nastriháme si na plechy papiere podľa veľkosti formy. Ak nemáte kvalitný mastný papier alebo fóliu na pečenie, papier radšej trochu pomastite.
  4. Priložíme formu na laskonky a lyžicou orieškový sneh nakôpkujeme do otvorov. Dnom lyžice kôpky pritlačíme na papier.
  5. Stierkou uhladíme podľa šablóny a prebytočné cesto vrátime stierkou nazad do misky.
  6. Formu zľahka nadvihneme, opatrne najskôr z jednej strany, aby laskonky postupne od formy odpadávali. Formu opláchneme, utrieme a pokračujeme na druhých plechoch, dokiaľ neminieme všetok sneh.
  7. Rúru predohrejeme na 130 stupňov, vložíme do nej plech. Laskonky trochu naskočia, pečieme asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 80 stupňov a necháme ich dosušiť pri mierne otvorených dvierkach rúry, asi 30 minút. Ak by laskonky ešte neboli suché a nešli ľahko odlepiť, tak ich ešte chvíľu dosušíme.
  8. Pripravíme si krém tak, že do hrnčeka dáme 4 polievkové lyžice mletého cukru skaramelizovať.
  9. Prilejeme pol deci uvarenej zrnkovej kávy a pol deci mlieka a privedieme k varu.
  10. Prisypeme hladkú múku, uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.
  11. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávame studený puding.
  12. Krém máme našľahaný a pripravený.
  13. Nachystáme si upečené laskonky. Rozložíme ich po jednej vrchom naspodok a plníme krémom. Spojíme druhou laskonkou a kto má rád, poprská ich čokoládou.
  14. A máme hotových 25 krásnych laskoniek.