Laskonky
Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: elinornikol
20 porcií |
120 minút príprava |
45 minút na 130/80 °C |
Postup
- Bielky s krupicovým cukrom vyšľaháme nad parou do tuhej peny, asi 15 minút. Necháme bokom mierne vychladnúť.
- Jemne pomleté orechy zmiešame s mletým cukrom a postupne opatrne primiešavame do snehu.
- Sneh máme pripravený, nastriháme si na plechy papiere podľa veľkosti formy. Ak nemáte kvalitný mastný papier alebo fóliu na pečenie, papier radšej trochu pomastite.
- Priložíme formu na laskonky a lyžicou orieškový sneh nakôpkujeme do otvorov. Dnom lyžice kôpky pritlačíme na papier.
- Stierkou uhladíme podľa šablóny a prebytočné cesto vrátime stierkou nazad do misky.
- Formu zľahka nadvihneme, opatrne najskôr z jednej strany, aby laskonky postupne od formy odpadávali. Formu opláchneme, utrieme a pokračujeme na druhých plechoch, dokiaľ neminieme všetok sneh.
- Rúru predohrejeme na 130 stupňov, vložíme do nej plech. Laskonky trochu naskočia, pečieme asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 80 stupňov a necháme ich dosušiť pri mierne otvorených dvierkach rúry, asi 30 minút. Ak by laskonky ešte neboli suché a nešli ľahko odlepiť, tak ich ešte chvíľu dosušíme.
- Pripravíme si krém tak, že do hrnčeka dáme 4 polievkové lyžice mletého cukru skaramelizovať.
- Prilejeme pol deci uvarenej zrnkovej kávy a pol deci mlieka a privedieme k varu.
- Prisypeme hladkú múku, uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávame studený puding.
- Krém máme našľahaný a pripravený.
- Nachystáme si upečené laskonky. Rozložíme ich po jednej vrchom naspodok a plníme krémom. Spojíme druhou laskonkou a kto má rád, poprská ich čokoládou.
- A máme hotových 25 krásnych laskoniek.