Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Mňa osobne napadlo pri ich ochutnaní, že som bola dnes v správny čas na správnom mieste. Recept na prípravu týchto skvelých koláčikov som počula počas jazdy autom. Nechcem triafať vedľa pri ich pomenovaní, marí sa mi, že spomínali beľuše. Hádam ich niekto spozná a správne nazve. Vopred ďakujem.

20
porcií
20+40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V rádiu bol uvedený recept z kila múky a celej kocky droždia. Robila som malú dávku, tak som si urobila kysnuté cesto podľa seba, urobte si, ak máte svoj zaručený recept, podľa neho. Všetky suroviny z rozpisu na cesto som zmiešala a dobre premiesila veľkou lyžicou. Má byť skôr redšie ako tuhé, vodu dajte podľa toho.
  2. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem (asi za 40 minút), premieste ho na pomúčenej podložke a vyvaľkajte na hrúbku asi pol centimetra. Celý recept je odomňa improvizácia, nepočula som ho totiž presne, ale hlavné kroky som si zapamätala a výsledok sa vydaril. Jedná sa mi skôr o nezvyčajný spôsob prípravy, s ktorým som sa doteraz ešte nestretla a preto som ho chcela vyskúšať.
  3. Vyvaľkané cesto som nechala podkysnúť, zatiaľ som pripravila všetko ostatné: pomlela orechy a mak, premiešala s práškovým cukrom, roztopila som asi 80g masla a naliala vodu do ďalšej potrebnej misky. Pripravila som tiež veľkú panvicu na opekanie koláčikov.
  4. Cesto som vykrajovala väčšou okrúhlou pagáčikovou formičkou. Odkrojky som opiekla naposledy.
  5. Horúcu panvicu som potrela zmesou masla a oleja a koláčiky som opekala na strednom ohni. Ony hneď poskočili, preto je potrebné odsledovať teplotu, aby sa rýchlo nespálili a prepiekli sa aj vnútri. Keď boli červené, otočila som ich.
  6. Hneď po vybratí z panvice ich treba namočiť v miske s vodou, potom v masle a nakoniec majú skončiť buď v makovej alebo orechovej posýpke. Pri vložení do vody okamžite spľasli, potom sa napili masla a obalili sa v posýpke. Musela som šikovne robiť, aby som to stíhala. A ani iného fotografa som nemala poruke.
  7. Odporúčam namáčať ich po jednom, aby sa pekne napili, pretože keď sa nakopili, už sa neobalili tak dôkladne. Alebo potom opekať na malej panvici, aby ste mali dosť času na manipuláciu v rámci namáčania. Už som bola veľmi zvedavá, ako len môžu chutiť takto zaujímavo pripravené koláčiky. Na moje veľké prekvapenie, musím napísať, že som lepšie koláčiky asi nejedla. Čerstvé sú najlepšie, hneď ako sa obalia. Ak ich poznáte, iste mi dáte za pravdu. A ak nie, tak si ich urobte a uvidíte;-) vládala som zjesť tieto štyri na tanieri, sú naozaj sýte.