Oeuf mollet frit

Autor receptu: sisok

Oeuf mollet frit by v preklade bolo niečo ako vypražené vajíčko na hniličku. Na prvý pohľad ma tento nápad nejako nenadchol, ale kamarátka, ktorá so mnou zluskla celovečernú reláciu TopChef (niečo na štýl Masterchefa, ale IBA profesionálny kuchári) ma veľmi pekne poprosila, či by som jej toto chrumkavé predjedlo nespravila: A pre mňa je každá takáto výzva potešením.

5
porcií
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na šalát som použila francúzsku mâche. Vraj je to polnicek a vyzerá asi takto. Zmiešala som olivový olej, domáci pistáciový olej a biely balzamikový ocot. Pridala trochu cukru, osolila a okorenila.
  2. Vodu s 5cl octu privedieme k varu a pomaly, jemne, napríklad s lyžicou vložíme vajíčka do vriacej vody. Odstopujeme si 4 minúty od boru varu. Vajíčka vyberieme a rýchlo ich vložíme do šalátovej misy naplnenej ľadovou vodou. Tá slúži na to, aby sa vajíčka schladili a zastavila sa jeho tepelná úprava. Aj keď ho totiž vyberiete z vriacej vody, tým, že je horúce ešte stále sa zvnútra varí. Takže rýchlo do ľadovej vody.
  3. Vajíčka teraz jemne a s láskou očistíme od škrupinky, pozor je to veľmi delikátné. Ak je ešte želatínové, ste na dobrej ceste. Takto očistené vajíčka obalíme v múke, rozmiešanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.
  4. Necháme si rozpustiť maslo a vajíčko 1 po 1 vypražíme. Najjednoduchejšie je vajíčko polievať horúcim maslom a moc s ním nemanipulovať pri vyprážaní. Podavame so salatom!