Ryža

Ochazuke

Autor receptu: bugout

Nie je to síce recept v pravom slova zmysle, ale je to výborné jedlo na spotrebovanie zvyškov, predovšetkým ryže.* Jeho možnosti sú nekonečné a v posledných dňoch som ho jedol aj viackrát denne. V Japonsku sa toto konzumuje zhruba 1200 rokov (zdroj som nepreveroval a ani to ďalej neskúmal).

Postup

  1. Ide doslovne o ryžu ponorenú v zelenom čaji. Ryža sa hydratuje a prehreje... Dáme do misky ryžu, zalejeme uvareným zeleným čajom, pridáme sójovku (v originál receptoch zväčša nie je) podľa chuti a obložíme čím chceme... V tomto bode poviem/napíšem, že v súčasnosti sa zalieva aj dashi vývarom a úplne pôvodne pred 1200 rokmi len tak teplou vodou (tak som čítal, nebol som pri tom a možno je to hoax, dnes je to moderné...)
  2. Obloženie môže byť akékoľvek. Už som takto dojedal aj kuraciu fašírku v teriyaki omáčke. Na foto v tomto bode som použil vyprážané cestíčko na tempuru "tenkasu" (nič viac len múka s vodou, nakvapkaná do oleja a vypražená), vajíčko, čili olej a pražené riasy. Veľmi často sa to konzumuje s lososom. Titulná foto je úplný zákald, zelený čaj, pražené riasy (so zeleným čajom) a trochu už spomenutého tenkasu.
  3. Pár slov k dochuteniu (nie obloženiu). V Čechách dostať "instantné sáčky" (foto) kde je komplex všetkého od čaju po sezam, drvené ryžové krekry, sušený losos, riasy (je skrátka veľa druhov)... Nasype sa to na ryžu, zaleje horúcou vodou a je... Keďže som tých pár sáčkov čo som mal zjedol za dva dni, improvizujem a používam klasický zelený čaj a furikake (a podľa potreby trochu sójovky). Furikake v receptoch nie je, je to len taký môj zlepšovák, preto nie je ani v surovinách a nie je to zrovna bežná ingrediencia.
  4. A kto nevie, čo je furikake len doplním, že je to taká japonská zmes ktorá sa používa na dochutenie ryže. Je ho veľa druhov (aj receptov na domácu prípravu)... To v tej fľaške na pravo je tak dobré, že si ho občas len tak nasypem do úst :)