Jablkový koláč

Obyčajný jablčník (fotorecept)

Autor receptu: garanco

Na tomto veľmi starom recepte od mojej mamy vás možno zaujme príprava plnky, ktorej je hodne. Aj konečná úprava koláčika je neobvyklá.

50 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme všetky sypké suroviny, pridáme maslo (ja si ho stuhnuté z chladničky postrúham na slzičkovom strúhadle).
  2. Pridáme celé vajíčko a bielok a lyžicu bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a vypracujeme hladké cesto. Uložíme do chladničky.
  3. Pripravíme plnku: V širšej nádobe skaramelizujeme kryštálový cukor do zlatista, potom primiešame maslo a vložíme postrúhané jablká. Miešame a dusíme, kým sa karamel nerozpustí. Dochutíme mletou škoricou. Necháme vychladiť (keď je v kuchyni aj vonku 30 st., môžete ísť do obývačky čítať rozčítanú knihu, cesto sa chladí v chladničke, plnka v studenej vode a vy sa ďalej dusíte...)
  4. Polovicu cesta vyberieme na dosku, rozvaľkáme, prenesieme na plech, (druhú časť necháme zatiaľ v chladničke), potrieme lekvárom, ja som použila černicovo-jablkový a posypeme orechami - zo 100 g použijeme asi 60 g.
  5. Na orechy rozotrieme rovnomerne plnku,
  6. prikryjeme plátom z druhej polovice cesta. Potom cesto opatrne popicháme vidličkou,
  7. potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme zvyšnými orechami (môžeme do nich pridať 1 lyžicu kryštálového cukru).
  8. Pečieme asi 25 min. pri 200 °C. A to je výsledok môjho snaženia - upozorňujem vás, že koláč je omnoho lepší, ako kvalita fotiek.