Jablkový koláč
Obyčajný jablčník (fotorecept)
Autor receptu: garanco
Na tomto veľmi starom recepte od mojej mamy vás možno zaujme príprava plnky, ktorej
je hodne. Aj konečná úprava koláčika je neobvyklá.
50 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Do misy preosejeme všetky sypké suroviny, pridáme maslo (ja si ho stuhnuté z chladničky postrúham na slzičkovom strúhadle).
- Pridáme celé vajíčko a bielok a lyžicu bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a vypracujeme hladké cesto. Uložíme do chladničky.
- Pripravíme plnku: V širšej nádobe skaramelizujeme kryštálový cukor do zlatista, potom primiešame maslo a vložíme postrúhané jablká. Miešame a dusíme, kým sa karamel nerozpustí. Dochutíme mletou škoricou. Necháme vychladiť (keď je v kuchyni aj vonku 30 st., môžete ísť do obývačky čítať rozčítanú knihu, cesto sa chladí v chladničke, plnka v studenej vode a vy sa ďalej dusíte...)
- Polovicu cesta vyberieme na dosku, rozvaľkáme, prenesieme na plech, (druhú časť necháme zatiaľ v chladničke), potrieme lekvárom, ja som použila černicovo-jablkový a posypeme orechami - zo 100 g použijeme asi 60 g.
- Na orechy rozotrieme rovnomerne plnku,
- prikryjeme plátom z druhej polovice cesta. Potom cesto opatrne popicháme vidličkou,
- potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme zvyšnými orechami (môžeme do nich pridať 1 lyžicu kryštálového cukru).
- Pečieme asi 25 min. pri 200 °C.
A to je výsledok môjho snaženia - upozorňujem vás, že koláč je omnoho lepší, ako kvalita fotiek.