Obyčajné rožky (fotorecept)

Autor receptu: samanka

..tak, už sú dopečené, chladia sa...ako som sľúbila @leskomanka ,aj pre ostatných varecháčov...recept je z asi 60 ročnej kuchárskej knihy...

18
porcií
30 minút
príprava
2 x 18 minút
na 230,200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zamiesime cesto, je dosť tuhé, ja dávam do pekárničky...a takto vyzerá po hodine a pol. Ak niekto bude miesiť rukou, treba ho nechať kysnúť na teplom mieste 1 a 1/2 hod.( Tu je 750 g múky)
  2. Cesto premiesim, nepodsýpam múkou, je elastické a vôbec sa nelepí. Urobím valec a odkrajujem kúsky o hmotnosti 70-80 g. Nenechávam kysnúť, hneď rozgúľam na "placky"
  3. ...takto, čo najtenšie, asi na veľkosť 25 x 12 cm, netreba sa báť, oni pekne vykysnú, zrolujem do rožka, trocha povaľkám po doske...
  4. Poukladám na plech, ďalej od seba, aby sa nezlepili. Rúru vyhrejem tak na 30 °C (v zime stačí radiátor), vložím oba plechy a nechám kysnúť 20 min. Potom vyberiem a nechám ich na teplom sporáku, prikryté obrúskom, kým sa rúra vyhreje na 230 °C. Tesne pred vložením do rúry ich potriem slanou vodou, nebojte sa, keď nakvapkáte aj na plech (papier), nebudú mokré....v rúre sa vytvorí trocha pary..
  5. Tu sú už nakysnuté..
  6. ...a tu upečené...8 min. pri 230 °C, potom teplotu znížim na 200 °C a pečiem 10 min. Po upečení ich poukladám na mriežku a nechám vychladnúť. Celkom vychladnuté vložím do mikroténových vreciek, vydržia mäkké 4-5 dní, nie však chrumkavé. Samozrejme, ani po upečení nie sú také, ako tie z reťazcov, ale rozhodne nie je v nich nič umelé...
  7. A takto si ich môžeme vychutnať....s domácou kuracou šunkou a domácou paprikovou nátierkou..(by ste neverili, ale toto stačí môjmu synovi na raňajky, potom "obeduje" až okolo 17-tej hodiny...