Obyčajné halušky s údenou slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Halušky sú veľmi vdačné jedlo, či už s vajcom, hubami, kyslou smotanou, tvarohom bryndzou, syrom, cibuľou,... - variant je nepreberné množstvo. Ale obyčajné halušky len s údenou slaninkou - to je úplne o niečom inom. Rýchle, ľahké, jednoduché a predsa vynikajúce a veľmi chutné. Jednoducho skúste!

4
porcie
30 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Postup

  1. Do misy som dala múku a premiešala som ju so soľou.
  2. Pridala som vajce a...
  3. ...a vodu.
  4. Vody som dala toľko, aby vzniklo riedke liate cesto. Celé som premiešala, ale nevypracovávala, aby sa cesto neťahalo, až ho budem pretláčať cez haluškáreň do vriacej vody. Nechala som ho pol hodinu odpočinúť.
  5. Pokrájala som prerastenú domácu údenú slaninu na kocky. Môže byť aj slanina len mastná, avšak do týchto halušiek je prerastená mäsitejšia slaninka oveľa chutnejšia. Napokon je to jediná prísada, ktorú do halušiek pridávame.
  6. Cesto som naliala do haluškárne, ktorý som položila nad hrniec s vriacou osolenou vodou a halušky som do nej pretlačila. Možno halušky oddeľovať aj nožom z lopárika a hádzať ich do vriacej vody - kto ako je zvyknutý.
  7. Ked halušky vyplávali na povrch, varila som ich ešte 5 - 6 minút.
  8. Kým sa halušky varili, rozpražila som v malom hrnci kocky údenej slaninky na 2 PL oleja.
  9. Uvarené halušky som scedila, ja ich nepreplachujem, tá trocha vody z varenia im dodá na chuti.
  10. Ihned som ich dala do jenskej misy, ktorá ich udrží dostatočne teplé a premiešala som ich výpekom z rozpraženej údenej slaninky, aby sa nezlepili.
  11. Na tanieri som ich posypala rozpraženou slaninkou a podávala som ich horúce.