Novoročný Kısır
Autor receptu: nazarboncuk
Po všetkých tých vianočných dobrotách sme na Nový rok zatúžili po niečom ľahkom, ale pritom sviatočnom a chutnom. Voľba padla na kısır, bulgurový šalát s petržlenom, paradajkami a jarnou cibuľkou. V Turecku sa tradične podáva ako mezze, my sme ho povýšili na hlavné jedlo a ako prílohu sme jedli šalátové listy, cacik a biely syr. Zapíjali ako inak s rakı.
Jeden recept na kısır som tu už dávnejšie vložila, pridávam aj tento, lebo sa mi zdá chuťovo oveľa lepší.
2-3 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Bulgur nasypeme do vhodnej nádoby. V šálke vriacej vody rozpustíme paradajkový pretlak a paprikovú pastu. Týmto zalejeme pripravený bulgur, premiešame, prikryjeme a necháme postáť 20 minút, kým bulgur nevsiakne všetku tekutinu.
- Medzitým nakrájame cibuľu na drobné kocky, jarnú cibuľu na kolieska. Paradajky zbavíme všetkých zrniečok a nakrájame nadrobno. Petržlenovú a mätovú vňať nasekáme tiež nadrobno.
- Skontrolujeme bulgur, ak je príliš sypký, dolejeme ešte trošku vriacej vody a premiešame. Pridáme nasekanú cibuľu, paradajky, petržlenovú vňať, mätu, pull biber, sirup z granátového jablka a nakoniec citrónovú šťavu. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je treba, osolíme. Hneď podávame.
- Ľadový šalát očistíme, umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy. Menšie, vnútorné listy uložíme na väčší tanier a naplníme šalátom. Podávame ako predjedlo alebo hlavné jedlo.