Makové koláče

Novoročné prasiatka

Autor receptu: tejaja

Trocha prácne, ale krásne. Určite všetkých potešia. Recept som získala pred rokmi, ale odvtedy ich robím každý rok.

14
porcií
120 minút
príprava
20-25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Potom z múky, kvásku, vajca, štipky soli a rozpusteného tuku vypracujeme cesto a necháme 15 minút kysnúť.
  2. Náplň pripravíme krátkym povarením všetkých prísad dohusta. Necháme vychladnúť.
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vyrežeme z neho 28 koliesok s priemerom 8 cm a 14 koliesok s priemerom 4 cm.
  4. Na polovicu väčších koliesok rozdelíme makovú náplň, okraje koliesok potrieme žĺtkom a prikryjeme druhou polovicou väčších koliesok. Okraje jemne popritláčame.
  5. Do malých koliesok vyrežeme po 2 malé otvory (na rypáčik). Zo zvyškov cesta vyformujeme menšie trojuholníčky ako uši. Rypáčiky a uši prilepíme žĺtkom na naplnené kolieska.
  6. Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a necháme 15 minút kysnúť. Potom doružova upečieme. Necháme vychladnúť.
  7. Nakoniec bielkovou a čokoládovou polevou namaľujeme oči.