Makové koláče
Novoročné prasiatka
Autor receptu: tejaja
Trocha prácne, ale krásne. Určite všetkých potešia. Recept som získala pred rokmi, ale odvtedy ich robím každý rok.
14 porcií |
120 minút príprava |
20-25 minút na 170 °C |
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Potom z múky, kvásku, vajca, štipky soli a rozpusteného tuku vypracujeme cesto a necháme 15 minút kysnúť.
- Náplň pripravíme krátkym povarením všetkých prísad dohusta. Necháme vychladnúť.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vyrežeme z neho 28 koliesok s priemerom 8 cm a 14 koliesok s priemerom 4 cm.
- Na polovicu väčších koliesok rozdelíme makovú náplň, okraje koliesok potrieme žĺtkom a prikryjeme druhou polovicou väčších koliesok. Okraje jemne popritláčame.
- Do malých koliesok vyrežeme po 2 malé otvory (na rypáčik). Zo zvyškov cesta vyformujeme menšie trojuholníčky ako uši. Rypáčiky a uši prilepíme žĺtkom na naplnené kolieska.
- Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a necháme 15 minút kysnúť. Potom doružova upečieme. Necháme vychladnúť.
- Nakoniec bielkovou a čokoládovou polevou namaľujeme oči.