Newyorský cheesecake

Autor receptu: tabeaa

Tak toto je môj prvý cheesecake, už dlhšie som ho chcela vyskúšať ale keďže mám obmedzenie v sladkom tak som čakala na tú vhodnú príležitosť, že pre koho ho upiecť. A je to tu, včera mal dedko meniny tak som sa chopila šance a hneď som išla na to :) Inšpiráciu som nabrala z jednej anglickej stránky. Robila som ho včera večer, lebo pri týchto koláčoch ako som čítala je najlepšie keď celú noc sú v chlade aby získali tú správnu konzistenciu. Dnes sme ho chutnali priznám sa že som musela aj ja, mňam

Suroviny

Postup

  1. Rozomelieme si medovníky, ktoré nám zostali ešte z Vianoc, samozrejme môžeme použiť aj akékoľvek iné sušienky. Zmiešame s roztopeným maslom a touto zmesou vyložíme dno tortovej formy, pokúsime sa aj okraje aspoň do polovičky formy. Dáme do chladničky ztuhnúť pokým si pripravíme plnku.
  2. Na plnku si rozmiešame tvarohy s kyslou smotanou. Kludne môžeme použiť tak ako ja tvaroh jemný plus kyslá smotana alebo použijeme 750g nejakého smotanového syru a už nemusíme pridávať kyslú smotanu. Prisypeme cukor a múku.( Pracujeme s mixérom alebo ručným šľahačom veľmi rýchlo, v podstate tu ide o to aby sa nám všetky suroviny spojili do jednej hmoty, keď budeme šľahať príliš dlho a na veľkých otáčkach budú sa nám na upečenom koláči vytvárať trhliny a to predsa nechceme :) Potom pridávame po jednom vajcia. Na koniec prišlaháme sladkú smotanu a vanilkový extrakt ( ja som použila vanilkový cukor keďže som nemala extrakt.) V originál verzií je písaná aj citronová kôra, takže kto chce môže pridať a kto nie tak ako ja nemusí.
  3. Hotovú plnku vylejeme do tortovej formy kde máme pripravený korpus. A teraz pozor rúru si predhrejeme na 180° dáme piecť ale len na 15 min. Potom teplotu znížime na 120° a pečieme okolo 50- 70min záleží na rúre, ja mám teplovzdušnú piekla som ho 65 min a bol upečený presne tak ako má byť. V strede sa má zdať ešte vlhký ako keby nedopečený, nezlakneme sa lebo presne tak to má byť :)
  4. Medzitým ako sa pečie pripravíme si toping že zmiešame kyslú smotanu cukor a vanilkový extrakt, ja som opäť použila vanilkový cukor. Na ešte horúci koláč vylejeme tento pripravený toping a vrátime späť do rúry na 15 min. Po úplnom dopečení necháme koláč úplne vychladnúť najlepšie aj nikoľko hodín a dať do chladničky najlepšie na noc.
  5. Podávame s karamelovou omáčkou, ktorú som objavila na jednom blogu a veľmi sa mi zapáčila. pripravuje sa tak že si roztopíme maslo, pridáme cukor, necháme ho trochu roztopiť, potom prilejeme smotanu a necháme asi 5 min. variť na miernom ohni nemali by sme miešať ale občas môžeme. Hotovú omáčku necháme ešte asi 20 min v hrnci. Pred podávaním sa nám možno vytvoria na omáčke také ako keby mastné stuhnuté fľaky, to nevadí roztopia sa ak ju ešte trošku prihrejeme. Prajem delikátny zážitok z chuti :)