Nemecké ražné bagety (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ked som bola za mlada v Nemecku a videla som po prvýkrát tmavé pečivo v obchode vo
výklade, trapne som sa spýtala môjho priateľa, či sú to len atrapy. Poznala som totiž len
biele pečivo, časom som ho objavila a prišla som mu na chuť. Teraz ho pečiem už aj
doma. Na No.Salty som objavila tento úžasný recept, v ktorom okrem iného bol i koriander
a pravé holandské kakao,čo ma zaujalo. Včera som tieto bagety upiekla, len máličko som
recept upravila, sú fantastické a majú vynikajúcu chuť.
180 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Do vandlíka som dala obe múky, soľ a...
- ...premiešala.
- Pridala som mletú rascu /zakrytá kakaom/, holandské kakao a mletý koriander.
- Znovu som premiešala.
- Pridala som ovsené vločky.
- Do kastrólika som dala Sladenku.
- Sladenka je prírodné sladidlo, dostať ho kúpiť v Bio obchodoch a niektorých supermarketoch, možno ho kúpiť aj na nete. Sladenka je český výrobok, na Slovensku kúpite pod názvom Sladovit.
- Je to Jačmenný sirup so sladom, často sa používa do kysnutého cesta.
- Pridala som včelí med a vodu, v ktorej som zahrievaním obe zložky za tepla rozpustila miešaním.
- Pridala som vlažné mlieko a rozdrobené čerstvé droždie.
- Za 15 minút mi krásne vykysol kvások, ktorý som...
- ...spolu s olejom pridala do suchých ingrediencií.
- Všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké polotuhé cesto, spracováva sa ťažšie, trvalo mi to asi 15 minút. Nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na 6 rovnakých častí.
- Vytvarovala som z nich malé bagety. Majú sa dať do bagetovej formy dalej kysnúť na teplé miesto asi na 20 - 25 minút. Ja tú formu nemám, nechala som ich kysnúť na doske.
- Bagety som preložila na plech vystlaný pečiacim papierom a šikmo som ich 3x narezala ostrým nožom.
- Bagety som potrela mliekom a...
- ...posypala ovsenými vločkami.
- Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 15 minút.
- Ked vychladli, dala som ich do košíka na pečivo.
- Zaujímalo ma holandské kakao v ceste, ako chutí na slano. Bagety nie sú od neho sladké, kakao je horké, cesto výborne ochutí i zafarbí. Koriander dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá vynikajúco harmonizuje s rascou a kakaom.
Bagety sú neskutočne dobré, odporúčam vyskúšať.