Nemecké ražné bagety (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ked som bola za mlada v Nemecku a videla som po prvýkrát tmavé pečivo v obchode vo výklade, trapne som sa spýtala môjho priateľa, či sú to len atrapy. Poznala som totiž len biele pečivo, časom som ho objavila a prišla som mu na chuť. Teraz ho pečiem už aj doma. Na No.Salty som objavila tento úžasný recept, v ktorom okrem iného bol i koriander a pravé holandské kakao,čo ma zaujalo. Včera som tieto bagety upiekla, len máličko som recept upravila, sú fantastické a majú vynikajúcu chuť.

180 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som dala obe múky, soľ a...
  2. ...premiešala.
  3. Pridala som mletú rascu /zakrytá kakaom/, holandské kakao a mletý koriander.
  4. Znovu som premiešala.
  5. Pridala som ovsené vločky.
  6. Do kastrólika som dala Sladenku.
  7. Sladenka je prírodné sladidlo, dostať ho kúpiť v Bio obchodoch a niektorých supermarketoch, možno ho kúpiť aj na nete. Sladenka je český výrobok, na Slovensku kúpite pod názvom Sladovit.
  8. Je to Jačmenný sirup so sladom, často sa používa do kysnutého cesta.
  9. Pridala som včelí med a vodu, v ktorej som zahrievaním obe zložky za tepla rozpustila miešaním.
  10. Pridala som vlažné mlieko a rozdrobené čerstvé droždie.
  11. Za 15 minút mi krásne vykysol kvások, ktorý som...
  12. ...spolu s olejom pridala do suchých ingrediencií.
  13. Všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké polotuhé cesto, spracováva sa ťažšie, trvalo mi to asi 15 minút. Nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  14. Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na 6 rovnakých častí.
  15. Vytvarovala som z nich malé bagety. Majú sa dať do bagetovej formy dalej kysnúť na teplé miesto asi na 20 - 25 minút. Ja tú formu nemám, nechala som ich kysnúť na doske.
  16. Bagety som preložila na plech vystlaný pečiacim papierom a šikmo som ich 3x narezala ostrým nožom.
  17. Bagety som potrela mliekom a...
  18. ...posypala ovsenými vločkami.
  19. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 15 minút.
  20. Ked vychladli, dala som ich do košíka na pečivo.
  21. Zaujímalo ma holandské kakao v ceste, ako chutí na slano. Bagety nie sú od neho sladké, kakao je horké, cesto výborne ochutí i zafarbí. Koriander dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá vynikajúco harmonizuje s rascou a kakaom. Bagety sú neskutočne dobré, odporúčam vyskúšať.