Nedeľná raňajková mačanka (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Vždy, keď varím kapustnicu, mám z kapusty aj kyslú kapustovú vodu, teda "jušku", po našom. A vtedy si uvaríme v nedeľu na raňajky aj túto jednoduchú, ale chutnú mačanku.V minulosti si ju však, podľa slov mojej babičky pripravovali takmer každú nedeľu. Veď kyslej kapusty boli vždy naložené sudy a slaninka z vychovaného prasiatka tiež visela v komore....
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Slaninku pokrájame na malé kocočky a dáme do hrnca.
- Krátko opražíme, aby pustila masť. Ak je potrebné masť ešte pridáme.
- Pridáme múku a urobíme zápražku.
- Prilejeme jušku, osolíme, okoreníme a chvíľu varíme za stáleho miešania. Kapustovú vodu vždy ochutnáme a podľa kyslosti zriedime vodou.
- Záverečná konzistencia má byť skôr hustejšia, ako omáčka, nie ako polievka. Preto sa aj volá mačanka, lebo sa jedávala máčaním chleba do mačanky.
Podáva sa teda s chlebom.