Nedeľná raňajková mačanka (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Vždy, keď varím kapustnicu, mám z kapusty aj kyslú kapustovú vodu, teda "jušku", po našom. A vtedy si uvaríme v nedeľu na raňajky aj túto jednoduchú, ale chutnú mačanku.V minulosti si ju však, podľa slov mojej babičky pripravovali takmer každú nedeľu. Veď kyslej kapusty boli vždy naložené sudy a slaninka z vychovaného prasiatka tiež visela v komore....

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Slaninku pokrájame na malé kocočky a dáme do hrnca.
  2. Krátko opražíme, aby pustila masť. Ak je potrebné masť ešte pridáme.
  3. Pridáme múku a urobíme zápražku.
  4. Prilejeme jušku, osolíme, okoreníme a chvíľu varíme za stáleho miešania. Kapustovú vodu vždy ochutnáme a podľa kyslosti zriedime vodou.
  5. Záverečná konzistencia má byť skôr hustejšia, ako omáčka, nie ako polievka. Preto sa aj volá mačanka, lebo sa jedávala máčaním chleba do mačanky. Podáva sa teda s chlebom.