Naša vianočná kapustnica

Autor receptu: danda3

V pivnici v súdku ostala ešte naša výborná kyslá kapusta, a keďže som mala na našu, teda lepšie povedané babkinu kapustnicu, veľkú chuť, navarila som jej za riadny hrniec, ako druhé, mysím, stačí nepečená anásová torta. Táto kapustnica by sa mala spájať iba s Vianocami, ale ja ju varievam aj počas roka, synom ju zvyknem zasterilizovať do pohárov na internát.

30 minút
príprava
30 + 20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Večer si namočím fazuľa, ráno vodu zlejem a dám variť do tlakového hrnca s vodou novou a s 1 PL oleja na 30 minút. Výborná je s veľkými fazuľami, tie som akurát nemala. Sušené huby zalejem vriacou vodou, nechám odstáť. Potom ich dám do najväčšieho hrnca, aký doma mám, variť spolu s klobáskami.
  2. Kapustu si pokrájam na menšie kúsky a pridám do hrnca k hubám a klobáskam. Množstvo kapusty závisí od veľkosti hrnca.
  3. Varíme do zmäknutia kapusty. Potom klobásky vyberiem, nechám vychladnúť a pokrájam, vrátim späť do hrnca.
  4. Uvarenú fazuľu osolím a pridám do hrnca ku kapuste aj s vodou, v ktorej sa varila.
  5. Z oleja a múky si urobíme zásmažku, do odstavenej pridáme 2 - 3 KL mletej červenej papriky, zalejeme studenou vodou, premiešame a vlejeme do hrnca, spolu povaríme, podľa potreby pridáme vriacu vodu. Podľa chuti dosolíme, podávame s dobrým chlebíkom. Na Vianoce ju varím bez klobásky, pridám viac húb, a na Silvestra s klobásou, niekedy prihodím kúsok údeného. Po konzumácií tejto dobrôtky treba často vetrať či ísť na dlhú prechádzku, ale kvôli tomu ju predsa neprestanem variť, no nie? ☺