Najsamlepší cviklový koláč
Autor receptu: mariana1982
Tento koláč pochádza z UK, ja som recept upravila, dala som menej kakaa, pretože v origináli je príliš čierny a to kakao prebíja chuť cvikly. Možno by sa zdalo, že bude nechutný od tej cvikly, ale cvikla mu práve dodáva jedinečnú chuť, - no neviem sa ho dojesť.
Postup
- Cviklu uvarte v celosti vo vode s klinčekom a škoricou. Po uvarení ju ošúpte a rozsekajte v sekáčiku (chopper) nadrobno, prípadne nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle. Pridajte ostatné suroviny a zamiešajte. Naspodok velkého pekáča dajte papier na pečenie a cesto tam vylejte, pečte 30 min. 180 C. Pekáč preto, aby bol koláč vysoký.
- Keď koláč vychladne, navrch natrite plnku, ktorú pripravíte roztopením bielej čokolády, do ktorej následne zamiešate mäkký tvaroh, nie ten sypký. Vznikne jedinečný sladko-kyselkavý krém. Ako ozdoba by sa hodili nastrúhané hobliny tmavej čokolády.