Myjavská slivovica

Autor receptu: janozmyjavy

Podľa podmienok súťaže uvádzam najznámejší regionálny recept z myjavských kopaníc. Zámerne neuvádzam úplný technologický postup, aby som neporušil zákon o liehu.

6 mesiacov minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nazbierané slivky uložíme do suda, prekryjeme ho plátnom a necháme asi 6 týždňov vykvasiť. Navrchu sa nám vytvorí tvrdší koláč. Tento odstránime a zbytok nalejeme do vhodnej nádoby(kotla). Prikryjeme vrchnákom, ktorý obsahuje dva otvory. Jeden pre miešák a druhý pre odvod pary do chladiča. Pri miernom ohni miešame kvas aby nám neprihorel. Destilát zachytávame pod chladičom do vedra.
  2. Po vyťažení kvasu tento vylejeme na neznáme miesto. Kotol vymyjeme a dovnútra nalejeme vyťažený destilát. Postup opakujeme, ale už nemusíme miešať. Vydestilujeme do celkovej hutnosti 52% alkoholu. Pri dobrej konštelácii urobíme najmenej 10 litrov dobrej slivovice.
  3. Táto operácia sa vykonáva väčšinou v noci a to z toho dôvodu aby nás nechytili. Najväčší dôvod ale je ten, aby nám pálenku v pálenici nepokazili. Podávame jeden štamperlík ráno nalačno. Príležitostne aj inokedy bez obmedzenia.