Musaka z mletého mäsa a zemiakov, bez zálievky - Мусака с кайма и картофи, без заливка

Autor receptu: alex37

Všetci vedia, že receptov na musaku je neúrekom. Robí sa v Turecku, Grécku aj Bulharsku. Táto musaka je zvláštna tým, že sa na ňu nerobí zálievka z kyslého mlieka a vajíčok ako je zvykom. Je to musaka mojej svokry, prispôsobená domácim pomerom kde, jeden má rád zálievku, druhý nie, tak to vyriešila a týmto spôsobom. Musaka je naozaj niečo ako u nás kapustnica, robí sa skoro v každej domácnosti podľa vlastného receptu.

30 minút
príprava
30-45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Množstvo surovín je na jeden veľký plech, ja som použila tradičný bulharský okrúhly a robím priamo v ňom na šporáku. Takže na lyžici masti opražíme cibuľu do sklovita, pridáme mleté mäso /použila som zmes hovädzieho a bravčového, to je najlepšie, ale dá sa robiť aj z jedného druhu, trebárs aj mletého kuracieho/ keď sa mäso zatiahne pridáme soľ, čierne korenie, čubricu /ak niekto nemusí, môže dať korenie ktoré mu vyhovuje/ a zeleninu zase podľa toho, kto čo má rád...ja som dala šampiňóny, mrkvu, zelenú fazuľku- mrazenú. Použiť sa môže ako čerstvá tak aj mrazená zelenina. Nakoniec pridáme buď čerstvé rajčiny, alebo rajčinový pretlak ako v mojom prípade, cca 3 lyžice. Do tejto zmesy pridáme na drobno nakrájané zemiaky, a zalejeme vriacou vodou aby bola zmes ponorená. Výborná je aj petržlenová vňať na povrchu, ale ja nemôžem dať lebo nie každému chutí :(. Určite sa však netreba báť koreniť :-)
  2. Kto by chcel predsa len zaliať zálievkou, tak stačí vymiešať biely jogurt /200g/ s 2 vajíčkam a 2 lyžicami hl. mýky, nanáša sa rovnomerne na upečenú musaku a dopeká sa kým nechytí hnedastú farbu /cca 15min./. Musaka je hotová, keď sú zemiaky mäkké.