Koláč

Multiplnkový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Veľmi chutný koláč vďaka kombinácii troch druhov plnky. Kolegyňa v práci priniesla na ochutnávku, hneď som si vypýtal recept. Cesto je klasické maslové na mrežovník.

20
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Hrozienka namočíme do vody aspoň na 2 hodiny.
  2. Medzitým si spravíme plnky. Pomelieme mak a zmiešame s práškovým cukrom a škoricou, pridáme precedené horzienka, roztopené maslo, mlieko, citrónovú šťavu a ľubovoľný džem, ja som použil marhuľový...
  3. ... a dobre premiešame. Ak sa nám zdá plnka hustá, pridáme mlieko.
  4. Tvaroh rozmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, vajcom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
  5. Jablká očistíme a nastrúhame.
  6. Vychladené cesto rozdelíme v pomere 2:1, väčšiu časť na pomúčenej doske rozvaľkáme a preložíme na plech, ktorý sme predtým vytreli maslom a vysypali trochou polohrubej múky. Cesto na plechu upravíme tak, aby boli okraje zdvihnuté
  7. Rozotrieme makovú plnku...
  8. ...na ňu rozotrieme tvarohovú plnku...
  9. ... a na vrch rozotrieme nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricovým cukrom.
  10. Nakoniec posypeme pomletými orechami.
  11. Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme, narežeme na pásy z korých spravíme na koláči mriežku. Ja som mriežku ešte potrel roztopeným džemom. Koláč upečieme pri 200 °C asi 35 - 40 minút.
  12. Mne džem na mriežke trocha stmavol, ale na chuti to neubralo, ani nezhorkol, len na pohľad je tmavý, odporúčam natrieť až horúci koláč po upečení.
  13. Takto som to robil predtým, ale to bol klasický jablkový mrežovník...