Koláč
Multiplnkový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Veľmi chutný koláč vďaka kombinácii troch druhov plnky. Kolegyňa v práci priniesla na ochutnávku, hneď som si vypýtal recept. Cesto je klasické maslové na mrežovník.
20 porcií |
60 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Hrozienka namočíme do vody aspoň na 2 hodiny.
- Medzitým si spravíme plnky.
Pomelieme mak a zmiešame s práškovým cukrom a škoricou, pridáme precedené horzienka, roztopené maslo, mlieko, citrónovú šťavu a ľubovoľný džem, ja som použil marhuľový...
- ... a dobre premiešame. Ak sa nám zdá plnka hustá, pridáme mlieko.
- Tvaroh rozmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, vajcom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Jablká očistíme a nastrúhame.
- Vychladené cesto rozdelíme v pomere 2:1, väčšiu časť na pomúčenej doske rozvaľkáme a preložíme na plech, ktorý sme predtým vytreli maslom a vysypali trochou polohrubej múky. Cesto na plechu upravíme tak, aby boli okraje zdvihnuté
- Rozotrieme makovú plnku...
- ...na ňu rozotrieme tvarohovú plnku...
- ... a na vrch rozotrieme nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricovým cukrom.
- Nakoniec posypeme pomletými orechami.
- Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme, narežeme na pásy z korých spravíme na koláči mriežku. Ja som mriežku ešte potrel roztopeným džemom. Koláč upečieme pri 200 °C asi 35 - 40 minút.
- Mne džem na mriežke trocha stmavol, ale na chuti to neubralo, ani nezhorkol, len na pohľad je tmavý, odporúčam natrieť až horúci koláč po upečení.
- Takto som to robil predtým, ale to bol klasický jablkový mrežovník...