Mulsum - domáca medovina z vína (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Nedávno som na nete narazila na tento zaujímavý nápoj pripravený z vína a medu. Pochádza ešte z obdobia antiky. Podáva sa chladený s ľadom alebo zohriaty na spôsob punču s kolieskom citróna, pomaranča. Pripravuje sa v predstihu a mal by tak 10-14 dní odležať, aby bol ten správny zážitok. Robila som ho dnes a degustácia dopadla na výbornú, som veľmi zvedavá na tú chuť po odležaní. Dúfam, že aj vy :)

Suroviny

Postup

  1. Medovina z bieleho vína: Z vína odoberieme asi štvrtinu, pridáme med, koreniny, necháme prísť k varu a hneď odstavíme. Necháme vychladnúť a vlejeme do zvyšku vína.
  2. Na červenú verziu sú odlišné postupy. Pôvodná bola taká, ako na bielu. Ale v jednom blogu som sa dočítala, že lepšiu chuť docielime, ak koreniny macerujeme za studena, bez tepelnej úpravy. Iba pred podávaním zohrejeme, pridáme citrón, pomaranč, na spôsob punču, ale môžeme podávať aj vychladený s ľadom, príp. riedený vodou, sódou. Takže do dobrého vína doslova "natlačíme", čo mám uvedené v rozpise. Moje fľaše mali malé hrdlo, tak som si pomohla mažiarom. Ale nerozdrvte to na prach, iba aby to prešlo hrdlom.
  3. Fotka, čo mala byť prvá :) Nakupoval manžel, Nákupný zoznam je naozaj skvelá vec, doporučujem :)
  4. Fľašky dobre uzavrieme /korkom alebo patentom/, uskladníme v chlade 10-14 dní /doporučujú naležato/ a necháme sa prekvapiť, čo to bude za dobrotu.
  5. Nedala som si ujsť ochutnávku a už teraz je to výborné, a každé trochu iné. Keď máte kvalitné suché víno, nebojte sa, že to bude presladené. Iba "vychutené". Na zdravie, a pekné sviatky, priatelia :)