Mrežovník mojej mamy (fotorecept)

Autor receptu: elysa

V mrazničke som objavila zbytok minuloročných orechov a upiekla som koláč, ktorý nám mamka pekávala ako deťom...

40 minút
príprava
40 minút
na 200 potom 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z preosiatej múky, cukru, PDP, vajca a masla vypracujeme cesto. Plech na pečenie 30x40cm vymastíme tukom a vysypeme múkou. Z cesta si odložíme bokom asi 1/3 a ostatok vyvaľkáme na veľkosť plechu a za pomoci valčeka na plech prenesieme.
  2. Na cesto nahrubo nanesieme lekvár, mamka dávala ríbezľový, ale moji chlapci "fičia" na slivkovom, tak ja som dala ten.
  3. Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Postupne zašľaháme preosiaty cukor a citrónovú šťavu.
  4. Potom prídu po jednom na rad žĺtky, všetko spolu dobre prešľaháme.
  5. Na malých otáčkach vmiešame pomleté vlašské orechy.
  6. Takto pripravené cesto nanesieme na cesto potreté lekvárom.
  7. Z odloženého cesta vytvoríme šúľky,z ktorých vytvoríme na koláči mriežku, dáme piecť do dobre vyhriatej rúry.
  8. Ja som piekla asi 10 minút na 200 °C, potom som dopekala do ružova na 180°C asi 30 minút.Piekla som bez ventilátora. Koláč necháme vychladnúť.
  9. Po vychladnutí pokrájame a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.