Mrežovník mojej mamy (fotorecept)
Autor receptu: elysa
V mrazničke som objavila zbytok minuloročných orechov a upiekla som koláč, ktorý nám
mamka pekávala ako deťom...
40 minút príprava |
40 minút na 200 potom 180 °C |
Postup
- Z preosiatej múky, cukru, PDP, vajca a masla vypracujeme cesto. Plech na pečenie 30x40cm vymastíme tukom a vysypeme múkou. Z cesta si odložíme bokom asi 1/3 a ostatok vyvaľkáme na veľkosť plechu a za pomoci valčeka na plech prenesieme.
- Na cesto nahrubo nanesieme lekvár, mamka dávala ríbezľový, ale moji chlapci "fičia" na slivkovom, tak ja som dala ten.
- Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Postupne zašľaháme preosiaty cukor a citrónovú šťavu.
- Potom prídu po jednom na rad žĺtky, všetko spolu dobre prešľaháme.
- Na malých otáčkach vmiešame pomleté vlašské orechy.
- Takto pripravené cesto nanesieme na cesto potreté lekvárom.
- Z odloženého cesta vytvoríme šúľky,z ktorých vytvoríme na koláči mriežku, dáme piecť do dobre vyhriatej rúry.
- Ja som piekla asi 10 minút na 200 °C, potom som dopekala do ružova na 180°C asi 30 minút.Piekla som bez ventilátora. Koláč necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí pokrájame a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.