Mrazené vňate - petržlenová
Autor receptu: dvorka
Je čas čerstvej voňavej vňate z petržlenu, rôznych byliniek a pretože som ako baba korenárka, pestujem, suším a mrazím osto-šesť.
Pred pár rokmi som dostala tip na uchovanie mrazenej vňate a osvedčil sa mi. Odkladám do sklenených pohárov a tak sa do nich nedostane vzduch tak, ako pred tým keď som dávala do rôznych umelohmotných krabičiek a spravila sa námraza a mala som guču mrazenej vňate.
Postup
- Natrhané stonky som poriadne umyla, rozložila na utierku a nechala osušiť, nie vyschnúť vňať. Tá mi ostala pekná čerstvá.
- Prstami som odtŕhala lístočky vňate, môže sa aj nasekať nadrobno, alebo nastrihať skvelým pomocníkom, nožnicami na pažítku.
- Obsah poháru som stále sklepávala, aby sa do neho dostala všetka vňať čo som mala. Nakoniec som poskladala papierovú utierku, tú som dala na vrch, prípadná vlaha sa zachytí a zamrazí na papieri. Pohár som zavrela šrubovacím vrchnákom, označila a šup do mrazničky.
- Takto som si pripravila nie len vňať, ale aj mladé špenátové lístky a mätové končeky, ktoré dávam do čaju, na ozdobu jedál a múčnikov alebo keď ma bolí hlava, jeden lístok do kávy.