Mrazené vňate - petržlenová

Autor receptu: dvorka

Je čas čerstvej voňavej vňate z petržlenu, rôznych byliniek a pretože som ako baba korenárka, pestujem, suším a mrazím osto-šesť. Pred pár rokmi som dostala tip na uchovanie mrazenej vňate a osvedčil sa mi. Odkladám do sklenených pohárov a tak sa do nich nedostane vzduch tak, ako pred tým keď som dávala do rôznych umelohmotných krabičiek a spravila sa námraza a mala som guču mrazenej vňate.

20 minút
príprava

Postup

  1. Natrhané stonky som poriadne umyla, rozložila na utierku a nechala osušiť, nie vyschnúť vňať. Tá mi ostala pekná čerstvá.
  2. Prstami som odtŕhala lístočky vňate, môže sa aj nasekať nadrobno, alebo nastrihať skvelým pomocníkom, nožnicami na pažítku.
  3. Obsah poháru som stále sklepávala, aby sa do neho dostala všetka vňať čo som mala. Nakoniec som poskladala papierovú utierku, tú som dala na vrch, prípadná vlaha sa zachytí a zamrazí na papieri. Pohár som zavrela šrubovacím vrchnákom, označila a šup do mrazničky.
  4. Takto som si pripravila nie len vňať, ale aj mladé špenátové lístky a mätové končeky, ktoré dávam do čaju, na ozdobu jedál a múčnikov alebo keď ma bolí hlava, jeden lístok do kávy.