Mrazená tekvica (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto v podstate recept nie je. Pridávam ho ako inšpiráciu na prípravu domáceho polotovaru. Moja mama totiž hovorievala, že nie je umenie variť, ked je z čoho a je k čomu siahnuť.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kúpila som tekvicu, bola dosť veľká, aby som ju spotrebovala celú, tak som ju spracovala a zmrazila, aby som z nej neskôr, ked sa mi to hodí, mohla uvariť omáčku alebo polievku, či niečo iné.
  2. Odkrojila som koniec so stopkou a tekvicu som prekrojila na polovicu. Je dobré použiť dlhý a ostrý nôž, čo som práve nemala po ruke, čo vidno na nerovnosti rezu, ale spracovaniu to nebránilo.
  3. Vydlabala som ju pomocou ostrej lyžice.
  4. Obe polovičky som ošúpala pomocou škrabky na zemiaky a ostrým nožom som vykrojila očká a nevhodné časti.
  5. Tekvicu som umyla a pokrájala som ju na menšie časti,...
  6. ...ktoré som nastrúhala do misy.
  7. Nastrúhanú tekvicu som dala do plastového obalu, vložila do mikroténového sáčku a odložila do mrazničky. Takéto práce robievam, ked mám voľnejšiu chvíľku. Doplním tak obsah mrazničky a šetrím čas pri nasledujúcom varení. Dá sa tiež pokrájať na kocky a použiť na iné varenie ako omáčky a polievky.