Mramorové koláče
Autor receptu: medovnicek
Tento recept som objavila na jednom maďarskom blogu. Za preklad receptu ďakujem mojej milej kolegyni Agike. Koláče sú vláčne, nadýchané.
Postup
- Najdôležitejšie je, aby všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Do misy dáme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej časti dôkladne vpracujeme v mlieku rozmiešaný kakaový prášok s čokoládou. Dáme si záležať, aby sme vypracovali krásne hladké tmavé cesto. Obidve cestá - biele a aj tmavé necháme kysnúť približne jednu hodinu. Počas kysnutia sem-tam cesto prekypríme. Vykysnuté cestá prenesieme na dosku a každé z ciest rozdelíme na štyri rovnaké časti. Čiže budeme mať 4 biele a 4 kakaové cestá. Potom postupne vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika dve tmavé a dve biele cestá. Tmavé pláty položíme na biele pláty a z dlhšej strany ich silno zvinieme (ako keď robíme závin). Spolu ich spletieme a uložíme do chlebíčkovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Takto isto pokračujeme aj s otatnými plátami. Vyjdú nám vlastne dva mramorové koláče. Vo formách ich necháme ešte cca 30 minút kysnúť (zdvojnásobia svoj objem) a nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom so šľahačkovou smotanou. Vrch som ešte posypala hrbozrnným cukrom. Piekla som na 180 C, cca 45 minút. Asi v polovici pečenia som vrchy koláčov prikryla alobalom, aby sa nepripiekli.