Mramorové koláče

Autor receptu: medovnicek

Tento recept som objavila na jednom maďarskom blogu. Za preklad receptu ďakujem mojej milej kolegyni Agike. Koláče sú vláčne, nadýchané.

Suroviny

Postup

  1. Najdôležitejšie je, aby všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Do misy dáme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej časti dôkladne vpracujeme v mlieku rozmiešaný kakaový prášok s čokoládou. Dáme si záležať, aby sme vypracovali krásne hladké tmavé cesto. Obidve cestá - biele a aj tmavé necháme kysnúť približne jednu hodinu. Počas kysnutia sem-tam cesto prekypríme. Vykysnuté cestá prenesieme na dosku a každé z ciest rozdelíme na štyri rovnaké časti. Čiže budeme mať 4 biele a 4 kakaové cestá. Potom postupne vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika dve tmavé a dve biele cestá. Tmavé pláty položíme na biele pláty a z dlhšej strany ich silno zvinieme (ako keď robíme závin). Spolu ich spletieme a uložíme do chlebíčkovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Takto isto pokračujeme aj s otatnými plátami. Vyjdú nám vlastne dva mramorové koláče. Vo formách ich necháme ešte cca 30 minút kysnúť (zdvojnásobia svoj objem) a nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom so šľahačkovou smotanou. Vrch som ešte posypala hrbozrnným cukrom. Piekla som na 180 C, cca 45 minút. Asi v polovici pečenia som vrchy koláčov prikryla alobalom, aby sa nepripiekli.