Mramorový koláč
Mramorovaný koláč s karamelovým krémom
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup- Maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme vajíčka a šľaháme tak dlho, kým sa cukor nerozpustí. Ďalej primiešame preosiatu múku, kypriaci prášok a mlieko.
- Cesto rozdelíme na polovice. Do jednej polovice vmiešame kakao. Do vymastenej a vysypanej formy dáme obe polovice cesta a vidličkou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
- Vychladený koláč ozdobíme karamelovým krémom, ktorý pripravíme tak, že v hrnci skaramelizujeme cukor do zlatohneda, pridáme 80 ml smotany a varíme, kým nevznikne hladký krém. Necháme vychladnúť. Zo zvyšku smotany vyšľaháme šľahačku a nakoniec vmiešame vychladený karamelový krém.
|