Mousse z údeného lososa - lososová pena (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mala som vzácnu návštevu a bolo treba pripraviť v nedeľu sviatočný obed. Rozhodla
som sa pre Mousse z údeného lososa, ide o veľmi jemnú penu ľahko pikantnej údenej
chuti, ktorú zvýrazňuje decentne cayenské korenie, čerstvo mleté korenie a jablkový
chren. Podávala som mousse z lososa na listoch hlávkového šalátu pokvapkaného
citrónovou šťavou, ako slávnostné predjedlo s malými banketkami, doplnila som ho
plátkami čerstvej zeleniny a pohárom dobre vychladeného bieleho vína Chardonay.
6 - 8 porcií |
12 hodín minút príprava |
Postup
- Pripravila som si plátky údeného lososa,...
- ...pochúťkovú kyslú smotanu,...
- ..a sladkú smotanu.
- Plátky údeného lososa som pokrájala ostrým nožom na malé štvorčeky.
- Pridala som k nim kyslú smotsanu a...
- ...rozmixovala na hladký krém.
- Do misky som dala 10 PL studenej vody a namočila som do nej 4 plátky želatíny asi na 10 minút, aby nabobtnala.
- K lososovému krému som v tom čase pridala jablkový chren, mala som vlastný - recept tu na varecha.sk a ...
- ...znovu som zmes premixovala do hladkej hmoty.
- Plátky nabobtnanej želastíny som dobre vyžmýkala od vody a dala do hrnca.
- Na najmiernejšom plameni som ju za stáleho miešania rozpustila a ...
- ...k ešte vlažnej želatíne som postupne v malých dávkach primiešala lososový krém.
- Sladkú smotanu som vyšľahala do tuhej šľahačky, ...
- ...ktorú som postupne v malých dávkach vmiešala k pripravenej zmesi.
- Pridala som čerstvo mleté čierne korenie a cayenské korenie, ktoré som jemne vmiešala do hotovej peny z údeného lososa.
- Pripravenú penu som naliala do vhodnej nádoby, ktorú som predtým vypláchla studenou vodou a ...
- ...odložila som ju stuhnúť do chladničky na 12 hodín, najlepšie na noc.
- Stuhnutú penu som pred podávaním vyklopila na listy hlávkového šalátu, ktoré som predtým pokvapkala citrónovou šťavou.
- Penu som potom pokrájala na 0,5cm silné plátky a podávala som ich s plátkami čerstvej zeleniny - paradajky a šalátovej uhorky na listoch hlávkového šalátu, s malým banketovým pečivom ako prílohou a s pohárom dobre vychladeného suchého bieleho vína - Chardonay. Pena dobre stuhne, ale dá sa perfektne rozotierať.
Príprava je veľmi jednoduchá, nenáročná, výsledok úžasne chutný Je to slávnostné predjedlo veľmi efektné a jemné, ľahko pikantné, delikátne, s jemnou údenou chuťou skvelej ryby, chutilo každému.