Mousse z údeného lososa - lososová pena (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mala som vzácnu návštevu a bolo treba pripraviť v nedeľu sviatočný obed. Rozhodla som sa pre Mousse z údeného lososa, ide o veľmi jemnú penu ľahko pikantnej údenej chuti, ktorú zvýrazňuje decentne cayenské korenie, čerstvo mleté korenie a jablkový chren. Podávala som mousse z lososa na listoch hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou, ako slávnostné predjedlo s malými banketkami, doplnila som ho plátkami čerstvej zeleniny a pohárom dobre vychladeného bieleho vína Chardonay.

6 - 8
porcií
12 hodín minút
príprava

Postup

  1. Pripravila som si plátky údeného lososa,...
  2. ...pochúťkovú kyslú smotanu,...
  3. ..a sladkú smotanu.
  4. Plátky údeného lososa som pokrájala ostrým nožom na malé štvorčeky.
  5. Pridala som k nim kyslú smotsanu a...
  6. ...rozmixovala na hladký krém.
  7. Do misky som dala 10 PL studenej vody a namočila som do nej 4 plátky želatíny asi na 10 minút, aby nabobtnala.
  8. K lososovému krému som v tom čase pridala jablkový chren, mala som vlastný - recept tu na varecha.sk a ...
  9. ...znovu som zmes premixovala do hladkej hmoty.
  10. Plátky nabobtnanej želastíny som dobre vyžmýkala od vody a dala do hrnca.
  11. Na najmiernejšom plameni som ju za stáleho miešania rozpustila a ...
  12. ...k ešte vlažnej želatíne som postupne v malých dávkach primiešala lososový krém.
  13. Sladkú smotanu som vyšľahala do tuhej šľahačky, ...
  14. ...ktorú som postupne v malých dávkach vmiešala k pripravenej zmesi.
  15. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie a cayenské korenie, ktoré som jemne vmiešala do hotovej peny z údeného lososa.
  16. Pripravenú penu som naliala do vhodnej nádoby, ktorú som predtým vypláchla studenou vodou a ...
  17. ...odložila som ju stuhnúť do chladničky na 12 hodín, najlepšie na noc.
  18. Stuhnutú penu som pred podávaním vyklopila na listy hlávkového šalátu, ktoré som predtým pokvapkala citrónovou šťavou.
  19. Penu som potom pokrájala na 0,5cm silné plátky a podávala som ich s plátkami čerstvej zeleniny - paradajky a šalátovej uhorky na listoch hlávkového šalátu, s malým banketovým pečivom ako prílohou a s pohárom dobre vychladeného suchého bieleho vína - Chardonay. Pena dobre stuhne, ale dá sa perfektne rozotierať. Príprava je veľmi jednoduchá, nenáročná, výsledok úžasne chutný Je to slávnostné predjedlo veľmi efektné a jemné, ľahko pikantné, delikátne, s jemnou údenou chuťou skvelej ryby, chutilo každému.