Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke
Autor receptu: slavka2012
Takto som videla pripravovať čerstvé morské ryby v Portugalsku. Je to jednoduchý, rustikálny recept so zaručeným výsledkom. Okrem morského vlka tak pripravujem i pstruhy a pražmy.
4 porcie |
80 minút príprava |
20 minút na 200, potom 180 C °C |
Postup
- Pripravíme si soľ, cesnak, cibuľu, všetky bylinky a samozrejme ryby.
- Vypitvané ryby najskôr nožom zbavíme šupín, najlepšie v kuchynskom dreze. Pozor, pri príliš energickom čistení majú šupiny tendenciu rozprsknúť sa po celom okolí. Rybe ponecháme hlavu, plutvy i chvost
- Vyčistené a umyté ryby naplníme bylinkami a plátkami cesnaku. Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska a vyložíme ňou vymastený plech tak, aby tvorila takmer súvislú vrstvu.
Na kolieska cibule pokladieme ryby a hojne ich posolíme hrubozrnnou soľou. Hrobozrnná soľ má tú výhodu, že rybu či mäso posolí, ale nepresolí, lebo prebytok sa rozpustí a stečie pod rybu. Necháme odpočívať 1,5 až 2 hodiny na chladnom mieste.
- Rúru predhrejeme na 200°C, ryby pokropíme olivovým olejom a polejeme bielym vínom. Dáme piecť, po 5 minútach znížime teplotu na 190°C a ešte asi 15 minút pokračujeme v pečení. Ryba je hotová vtedy, keď je mäkká aj cibuľa.
- Upečené ryby možno na prvý pohľad nevyzerajú príliš vábne, no ľahko sa skladajú z plechu a netrhá sa im kožka, pretože ležali na cibuľkovej posteľke, ktorá sa medzitým do voňava upiekla.Pod kožou sú mäkké a šťavnaté, jednoducho jena báseň.
- Podávame pokvapkané citrónovou šťavou, napríklad s varenými zemiakmi, varenou zeleninou alebo šalátom.Môžeme pridať aj upečenú cibuľu z positeľky. Na tanieri som ich odfotiť nestihla, boli však veľmi dobré, šťavnaté. Zapíjali sme ich suchým bielym argenínskym vínom Torrontés.