Morčacie žalúdky podľa Eszterházyho (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Morka patrí medzi lahôdky a rovnako aj jej vnútornosti, mala som morčace žalúdky a pripravila som ich podľa grófa Eszterházyho, ktorý bol veľkým gurmánom, jeho recepty sa zachovali a sú podnes deň veľmi obľúbené.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Postup

  1. Mrkvu a petržlen som pokrájala na polkolieska o hrúbke asi 2 až 3 mm.
  2. Morčacie žalúdky som umyla a ešte som ich dočistila, opláchla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a ...
  3. ...pokrájala som ich na kocky o veľkosti 3x3 cm.
  4. Na rozohriatej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu
  5. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, sladkú mletú červenú papriku a môj domáci vlastnoručne vyrobený pikantný krém Erős Pista - recept mám na tu na vareche,už som vôbec nesolila, krém je slaný dosť...
  6. ...všetko som poriadne rozmiešala a nechala na tuku rozpustiť, krátko orestovať za usilovného miešania - nesmie sa pripáliť, aby paprika nezhorkla,...
  7. ...pridala som malé množstvo horúcej vody, nechala som vydusiť až na tuk, znovu som pridala horúcu vodu, celý postup som opakovala celkom 3x ako pri perkelte, cibuľa sa pri tomto rozvarí, zahustí a výborne ochutí výslednú šťavu, v žiadnom prípade sa NEZAHUSŤUJE MÚKOU!!!
  8. Pridala som 2 bobkové listy,...
  9. ...domácu paradajkovú šťavu, ktorú som krátko orestovala ...
  10. ...a do tohoto cibuľovo - paprikovo - paradajkového koreneného základu som vložila pripravené morčacie žalúdky,...
  11. ...ktoré som za stáleho miešania opekala, kým sa pekne zatiahli,...
  12. ...potom som ich podliala horúcou vodou asi do výšky mäsa,...
  13. ...a prikryté pokrievkou som ich pomaly dusila na miernom plameni, za občasného podlievania horúcou vodou a premiešannia - nesmie sa prichytiť, aby jedlo nezhorklo, až kým neboli takmer mäkké - asi 120 minút
  14. Pokrájanú zeleninu som scedila, nechala odkvapkať od vody,...
  15. ...pridala som ju pred koncom varenia k morčacím žalúdkom, dusila prikryté asi 15 minút , to stačí, majú zostať na skus - al dente.
  16. Priliala som Chardonnay a prudkým varom som nechala víno odvariť, ked bolo hotovo, vypla som plyn.
  17. Na záver som vmiešala sladkú smotanu, šťavy nemá byť veľa, niečo medzi perkeltom a gulášom.
  18. Podávala som horúce v hniezde z čerstvo uvarených domácich halušiek, je to veľká pochúťka ako celok.
  19. záber zblízka. Gróf Eszterházy bol známy labužník 19. storočia, mal rád dobré jedlo, jeho recepty sú hodné vyskúšania ako napríklad práve tento recept. Ide o výdatné sýte jedlo, vynikajúcej chuti, kde sa harmonicky snúbia všetky použité ingrediencie, je príjemne pikantnej a lahodnej chuti, zvýraznenej vínom, zeleninou a zjemnené smotanou.