Moja vianočná kapria polievka

Autor receptu: sjuz

Tento recept a zvyk som si doniesla z detstva aj do svojej rodiny. Samozrejme, varievam rôzne rybacie polievky, ale túto len na Vianoce.

Postup

  1. Kaprovi odrežeme hlavu, prekrojíme po dĺžke, vyberieme chrbticu. Zostanú nám dve filety. Dáme variť do väčšieho hrnca, aj s dvoma hlavami a korením. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu vcelku, cibuľu, vegetu alebo soľ a kocku bujónu - kto čo má rád, resp. Solčanku. Varíme pomaly, do zmäknutia zeleniny.
  2. Vyberieme ryby na tanier, necháme vychladnúť a očistíme mäso od kostičiek. Je to piplačka:), ale raz za rok..:)) Koreňovú zeleninu pokrájame na tenké kolieska. Cibuľu odstránime, aj koreniny. Môžeme vývar precediť cez sitko.
  3. Vedľa si pripravíme nie veľmi tmavú maslovú zásmažku. Odstavíme z tepla, a pridáme mletú papriku. Premiešame a zalejeme rýchlo studenou vodou - zároveň miešame. Mne sa hrčky nerobia, ale keby sa tak stalo, stačí vyliať do polievky cez hustejšie sitko.
  4. Do vývaru vložíme obraté mäso z rýb, pokrájanú zeleninu a vlejeme zásmažku. Premiešame anecháme zovrieť, povaríme cca 3 min. Odstavíme a vmiešame posekanú vňaťku. Dobrú chuť!