Moja vianočná kapria polievka
Autor receptu: sjuz
Tento recept a zvyk som si doniesla z detstva aj do svojej rodiny. Samozrejme, varievam rôzne rybacie polievky, ale túto len na Vianoce.
Postup
- Kaprovi odrežeme hlavu, prekrojíme po dĺžke, vyberieme chrbticu. Zostanú nám dve filety. Dáme variť do väčšieho hrnca, aj s dvoma hlavami a korením. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu vcelku, cibuľu, vegetu alebo soľ a kocku bujónu - kto čo má rád, resp. Solčanku.
Varíme pomaly, do zmäknutia zeleniny.
- Vyberieme ryby na tanier, necháme vychladnúť a očistíme mäso od kostičiek. Je to piplačka:), ale raz za rok..:))
Koreňovú zeleninu pokrájame na tenké kolieska. Cibuľu odstránime, aj koreniny. Môžeme vývar precediť cez sitko.
- Vedľa si pripravíme nie veľmi tmavú maslovú zásmažku. Odstavíme z tepla, a pridáme mletú papriku. Premiešame a zalejeme rýchlo studenou vodou - zároveň miešame. Mne sa hrčky nerobia, ale keby sa tak stalo, stačí vyliať do polievky cez hustejšie sitko.
- Do vývaru vložíme obraté mäso z rýb, pokrájanú zeleninu a vlejeme zásmažku. Premiešame anecháme zovrieť, povaríme cca 3 min.
Odstavíme a vmiešame posekanú vňaťku.
Dobrú chuť!