Mliečno-čokoládová torta podkova

Autor receptu: martamm

Táto torta nepatrí medzi lacné a úsporné, ani racio torty, ale na slávnostnú príležitosť je ako stvorená. Pôvodný recept bol na okrúhlu, ale chcela som upiecť sestre na päťdesiatku tortu, z ktorej sa nakrája viac kúskov, naloľko sme sa zišli početná spoločnosť, preto som volila podkovu pečenú vo veľkej forme.

180 minút
príprava

Postup

  1. Svetlý korpus: vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Do čistej hlbšej misky dáme bielky, ktoré ručným mixérom vyšľaháme do tuhého snehu. Po lyžiciach zašľaháme práškový cukor, pridáme po jednom žĺtky a po lyžiciach múku, zmiešanú s PDP a solamylom. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, boky potrieme olejom a vysypeme múkou, korpus upečieme. A teraz mám okno, ako dlho, no skúste na 200 stupňoch a odsledujte si čas, fakt netuším, ako dlho som to piekla, prešlo odvtedy 6 rokov, čo som ju naposledy robila.
  2. Tmavé cesto: vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky, bielky vyšľaháme ako pri svetlom ceste, pridáme postupne práškový cukor a múku zmiešanú s PDP. Postupne pridáme čokoládu, ktorú sme rozpustili nad parou s maslom - vlažnú, taktiež upečiene.
  3. Svetlý a tmavý krém: Z mlieka, zlatého klasu, vanilky a múky uvaríme puding. Necháme vychladnúť, občas pomiešame, aby nevznikla na povrchu kôrka. Maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom. Po častiach pridáme vychladnutý puding. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame čokoládu, ktorú sme rozpustili nad parou - vlažnú.
  4. Obidva korpusy priečne rozrežieme na dva pláty. Na spodok dáme tmavý korpus, potrieme marhuľovým lekvárom, na to natrieme tmavý krém. Priložíme svetlé cesto, potrieme lekvárom,svetlý krém, zasa tmavé cesto, lekvár a tmavý krém. Na vrch dáme svetlý korpus. Celú podkovu potrieme zvyšným svetlým krémom.
  5. Zdobíme čokoládovými hoblinami, ktoré pripravíme nasledovne: rozpustíme mliečnu čokoládu, malý plastový kelímok hranatého tvaru vystelieme potravinovou fóliou, čokoládu necháme stuhnúť. Toto je najlepšie pripraviť si deň dopredu. Stuhnutú čokoládu vyberieme z kelímka, pripravíme si papier na pečenie, na ktorý strúhame hoblinky z čokolády, ja používam strúhadlo na uhorkový šalát. Čokoládu je dobré držať v alobaele, lebo sa ohrieva. Tortu ozdobíme hoblinkami a dáme do chladničky, najlepšie do rána, alebo na pár hodín, nech má čas poriadne sa vychladiť. Z tejto pochúťky naozaj nezvládnete zjesť viac, ako jeden plátok :) Dobrú chuť.