Mini pizze z celozrnnej múky (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

20-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Celozrnnú múku cez väčšie sitko preosejeme do misky, aby sa prevzdušnila. Čo ostane v sitku, vrátime späť k múke. Do stredu urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, zasypeme cukrom a zalejeme asi 1dl vlažného mlieka. Prikryjeme utierkou a kvások necháme asi 30min. kysnúť.
  2. Keď kvások vykysne, pridáme do misky zmäknuté maslo (myslím, že sa dá nahradiť olivovým olejom, ale neskúšala som), kyslé mlieko (cmar, kefír, acidko,...), soľ a podľa chuti aj nejaké bylinky. Ja zvyknem dávať provensálske korenie. Vymiesime vláčne cesto a necháme ho aspoň hodinu na teplom mieste vykysnúť,kým nezdvojnásobí objem. Z vykysnutého cesta si bez zbytočného hrania urobíme valec a rozdelíme na 6 dielov (alebo podľa toho,aké veľké/ malé pizze chceme). Naolejovanými rukami každý dielik roztiahneme na placku hrubú asi 5mm a dáme na olejom vymastený plech.
  3. Oblohu na pizze si dáme podľa vlastnej chuti, ja odporúčam placky natrieť olivovým olejom, do ktorého sme pretlačili cesnak a pridali bylinky (oregano, bazalka, kto čo rád), chutí mi to na nich viac ako paradajkový základ.
  4. Na olejovo-cesnakový základ zvyknem dávať salámu alebo šunku, nivu, listový špenát, olivy a na vrch tvrdý syr. Pripravené pizze necháme ešte asi 10min podkysnúť, akurát sa vyhreje rúra.
  5. V rúre vyhriatej na 180-200 stupňov pečieme 20-30 min. treba odsledovať. Ja som v elektrickej rúre piekla 20 min. pri 180 stupňoch a na 5 min. som teplotu zvýšila na 200 a prepla rúru na dolný ohrev,aby boli zdola poriadne chrumkavé.