Medový krémeš

Autor receptu: pusta

Medový krémeš je príjemný, chutný a pomerne jednoduchý zákusok. Má viacero spôsobov prípravy. Tento recept je z madarskej kuchyne.

30
porcií
120+24 h odstáť minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo vymiešame s mliekom, vajcom do hladka, pridáme med a postupne pridávame múku zmiešanú s cukrom a soda bicarbonou, dôkladne spracujeme na cesto. Rozdelíme na tri časti, vyvaľkáme na obdlžnik veľkosti 20x30 cm a postupne upečieme každý plát na plechu vymazanom maslom a vysypanom múkou v trúbe vyhriatej na 180 stupňov do ružovej farby - asi 15 minút, necháme vychladnúť.
  2. Do hrnca vlejeme studené mlieko, do zohriateho vsypeme cukor, krupicu, pridáme maslo, uvaríme na hustý krém a necháme vychladnúť. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej polovice zamiešame kakao a do druhej svetlej polovice zamiešame rum.
  3. Spodný plát cesta natrieme lekvárom, na ktorý navrstvíme svetlý rumový krém, prikryjeme stredným plátom upečeného cesta, potrieme znovu lekvárom, navrstvíme kakaový krém, prikryjeme vrchným plátom cesta a poleeme čokoládovou polevou. Po stuhnutí polevy vložíme do chladničky na 24 hodín, aby cesto nasiaklo krémom. Nakrájame ostrým nožom na úhľadné kocky.