Medový krémeš
Autor receptu: pusta
Medový krémeš je príjemný, chutný a pomerne jednoduchý zákusok. Má viacero spôsobov prípravy. Tento recept je z madarskej kuchyne.
30 porcií |
120+24 h odstáť minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo vymiešame s mliekom, vajcom do hladka, pridáme med a postupne pridávame múku zmiešanú s cukrom a soda bicarbonou, dôkladne spracujeme na cesto. Rozdelíme na tri časti, vyvaľkáme na obdlžnik veľkosti 20x30 cm a postupne upečieme každý plát na plechu vymazanom maslom a vysypanom múkou v trúbe vyhriatej na 180 stupňov do ružovej farby - asi 15 minút, necháme vychladnúť.
- Do hrnca vlejeme studené mlieko, do zohriateho vsypeme cukor, krupicu, pridáme maslo, uvaríme na hustý krém a necháme vychladnúť. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej polovice zamiešame kakao a do druhej svetlej polovice zamiešame rum.
- Spodný plát cesta natrieme lekvárom, na ktorý navrstvíme svetlý rumový krém, prikryjeme stredným plátom upečeného cesta, potrieme znovu lekvárom, navrstvíme kakaový krém, prikryjeme vrchným plátom cesta a poleeme čokoládovou polevou. Po stuhnutí polevy vložíme do chladničky na 24 hodín, aby cesto nasiaklo krémom. Nakrájame ostrým nožom na úhľadné kocky.