Medovníčky
Autor receptu: dobizu
Ako som sľúbila vo fotorecepte na bezlepkové medovníčky, pridávam recept na tie klasické, ktoré pekávam nielen na Vianoce a Veľkú noc, ale pre rodinu a priateľov na rôzne príležitosti. Medovníčky mám od svojej kolegyne a 10 rokov iné už ani nepekávam. Medovníčky potrebujú svoj čas, preto sa pečú vždy skôr pred danou udalosťou. Potrebujú sa tzv. vydýchať, potom sú mäkké a rozplývajú sa na jazyku. Zdobenie je také isté, ako v spomínanom recepte na bezlepkové medovníčky v mojich receptoch.
60 minút príprava |
15 - jeden plech minút na 180-200 °C |
Postup
- Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny. Všetky by mali mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme asi hodinu vopred.
- Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, mletú škoricu a klinčeky. Dobre premiešame.
- K múčnej zmesi pridáme vajcia, med (najlepší je lesný - dodá medovníčkom výraznú chuť aj arómu) a maslo (môžeme dať aj margarín, ale maslo im tiež dá lepšiu chuť).
Vypracujeme cesto - nie príliš riedke (rozlievali by sa pri pečení) ani príliš tuhé (medovníčky by boli tvrdé).
- S týmto cestom môžeme pracovať hneď, nemusí stáť (nie je na škodu, ak ho dáme na 24 hodín zabalené v potravinárskej fólii alebo mikroténovom vrecku odležať do chladu).
Cesto vyvaľkáme na hrúbku minimálne 0,5 cm a vykrajujeme požadované tvary, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 stupňov. Hneď po vybratí z rúry potierame rozšľahaným vajíčkom, aby mali krásny hladký a lesklý povrch. Medovníčky necháme dobre vychladnúť a uložíme ich do krabice na chladné miesto odležať.
- Medovníčky ľubovoľne zdobíme, napr. bielkovou polevou, ktorú môžeme podľa potreby prifarbiť potravinárskym farbivom. Pred zdobením necháme medovníčky odležať aspoň 1-2 týždne. Zdobíme podľa príležitosti - napr. na Veľkú noc.
- Najkrajšie sú ale na Vianoce, keď dotvárajú ich atmosféru svojou vôňou, chuťou a krásou. Ja medovníkmi zdobím aj vianočný stromček (robím hviezdičky a srdiečka, ktoré zavesím na červenú stužku a rozvešiam na stromček a k tomu dám už len veľké zlaté a červené mašle) - je nádherný a krásne rozvonia celú izbu.
- Na takéto medovníkové domčeky robím cesto tuhšie, aby jednotlivé diely spolu dobre držali a spájam ich drevenými špáradlami a ako "lepidlo" používam hustejšiu bielkovú polevu. Najskôr domček pozliepam, nechám dobre zatuhnúť do druhého dňa a potom zdobím.