Medovníčky - špeci

Autor receptu: manka1

Recept mám prichystaný od roku 2011 - a až teraz prišiel na rad. Publikovaný bol v časopise Perníčky z edície Knihovnička .

20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zo všetkých surovín zmiešame tuhšie cesto - je to klasické medové cesto bez korenín. Odporúča sa odležať - môže aj dlhšie ako jeden deň. Ako budete stíhať. Potom z cesta vyvaľkať plát asi 3-4 mm hrubý. V pôvodnom recepte boli kolieska, ja som si zvolila kvietky, vy si zvoľte aký tvar sa vám páči. Upiecť na plechu s papierom na pečenie doružova (10 min pri 180°C). Upečené tvary treba nechať vydýchať aspoň do druhého dňa a až potom zlepovať.
  2. Krém: Základ krému je hustý puding uvarený z 500ml mlieka a dvoch balíčkov vanilkového pudingu, ocukriť podľa chuti ešte kým je teplý.Je treba nechať vychladnúť. Maslo si vymiešať - šľahačom s trochou cukru (nepíšem množstvo, lebo každý podľa chuti.
  3. Pridávať pomaličky vychladnutý puding. Keď sa hmota spojí, tak pridať Čl kakaa - krém má byť taký bledohnedý - ako "kakavko". No a môžete zlepovať. Zlepené tvary (napr.kolieska, kvetinky...) by mali niekde v chlade odležať - krém vsiakne do medovníčkov a sú potom vláčne. Po upečení sú tvrdé, ale po natretí krémom zvláčnejú. Osvedčil sa aj džem - podľa chuti.
  4. Vyzerajú obyčajne, ale chutia výborne - aspoň podľa rečí lepkáčov, vydržia dlho.