Medové rezy skoro ako Marlenka (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Určite recept poznáte,len je trochu zmenený,čo sa tíka plnky a pripomína chuťou známy zákusok Marlenku.Je rýchlo hotový,nie je s nim toľko práce ako s Marlenkou a po 2-3 dňoch je mäkučký a chutný. Určite je naň vhodná chvíľa.

45 minút
príprava
3x15-18 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň do predu si uvaríme sladké salko.Necháme ho schladiť pri izbovej teplote.
  2. Na druhý deň pracujeme s medovým cestom.Na lopár si dáme múku.Do kastróla si dáme roztopiť tuk na miernom plameni.Do teplého mlieka dáme med a vajíčko.Habarkou rozšľaháme a vlejeme k tuku do kastrólika.Nakoniec pridáme cukor a miešame.Masa nesmie vrieť! Len sa zohriať a cukor rozpustiť. Odstavíme.Do nej pridáme lyžičku jedlej sódy a miešame. Túto teplú zmes vlejeme do múky na lopári. vypracujeme cesto.Necháme ho asi 15 minút odpočinúť.Rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
  3. Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu a upečieme z opačnej strany plechu na pomastenom pečiacom papieri,alebo fólii na pečenenie.Pečiem 15-18 minút pri 160 stupňoch.
  4. Takto zopakujeme tri krát. Získame tri pláty.
  5. Potom vyšľaháme maslo spolu s uvareným kondezovaným,schladeným mliekom.Získame chutnú plnku.
  6. Plnku nanášame tak,aby sme ju mali na tri krát.Na tri pláty a na vrch koláča. Vrch koláča posypeme posekanými orieškami a postrúhanou čokoládou. Koláč po upečení a natretí odložíme.V tomto stave je ešte cesto tvrdé.Nekrájame,lebo by sme si koláč polámali.
  7. Vhodné je krájať na druhý deň.Koláč je už mäkší a nie veľmi mäkký.Aj mäkký koláč by sa nám zle krájal.Nôž by sa vbáral do cesta a nezískali bysme pekné,pravidelné tvary. Po nakrájaní koláčik už môže mäknúť,ak ho nestihnete prv ako zmäkne pojesť. Potom je ako páperičko.