Medové rezy skoro ako Marlenka (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Určite recept poznáte,len je trochu zmenený,čo sa tíka plnky a pripomína chuťou známy zákusok Marlenku.Je rýchlo hotový,nie je s nim toľko práce ako s Marlenkou a po 2-3 dňoch je mäkučký a chutný.
Určite je naň vhodná chvíľa.
45 minút príprava |
3x15-18 minút na 160 °C |
Postup
- Deň do predu si uvaríme sladké salko.Necháme ho schladiť pri izbovej teplote.
- Na druhý deň pracujeme s medovým cestom.Na lopár si dáme múku.Do kastróla si dáme roztopiť tuk na miernom plameni.Do teplého mlieka dáme med a vajíčko.Habarkou rozšľaháme a vlejeme k tuku do kastrólika.Nakoniec pridáme cukor a miešame.Masa nesmie vrieť! Len sa zohriať a cukor rozpustiť.
Odstavíme.Do nej pridáme lyžičku jedlej sódy a miešame.
Túto teplú zmes vlejeme do múky na lopári.
vypracujeme cesto.Necháme ho asi 15 minút odpočinúť.Rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
- Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu a upečieme z opačnej strany plechu na pomastenom pečiacom papieri,alebo fólii na pečenenie.Pečiem 15-18 minút pri 160 stupňoch.
- Takto zopakujeme tri krát. Získame tri pláty.
- Potom vyšľaháme maslo spolu s uvareným kondezovaným,schladeným mliekom.Získame chutnú plnku.
- Plnku nanášame tak,aby sme ju mali na tri krát.Na tri pláty a na vrch koláča.
Vrch koláča posypeme posekanými orieškami a postrúhanou čokoládou.
Koláč po upečení a natretí odložíme.V tomto stave je ešte cesto tvrdé.Nekrájame,lebo by sme si koláč polámali.
- Vhodné je krájať na druhý deň.Koláč je už mäkší a nie veľmi mäkký.Aj mäkký koláč by sa nám zle krájal.Nôž by sa vbáral do cesta a nezískali bysme pekné,pravidelné tvary.
Po nakrájaní koláčik už môže mäknúť,ak ho nestihnete prv ako zmäkne pojesť. Potom je ako páperičko.