Medailónky z bravčovej panenky vo vínovo-horčicovo-smotanovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Z bravčovej panenky sa dajú spraviť veľmi chutné medailónky s výbornou jemnou omáčkou.

2 - 3
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Nastrúhala som syr Cheddar a pokrájala som červenú cibuľu na kocky.
  2. Bravčovú panenku som najprv pripravila ako som podrobne popísala v recepte zo dňa 22. decembra 2014, potom som u pokrájala na medailonky o hrúbke asi 2 cm. pridávam link na tento recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/bravcova-panenka-v-listkovom-ceste-s-vinovou-r/55874-recept.html#koment0
  3. V panvici som rozpálila olivový olej, v ktorom som nechala rozpustiť maslo a medailónky som prudko opiekla z každej strany len 1/2 minúty, aby sa nevysušila, bude sa ešte piecť.
  4. Medailónky som vybrala na tanier a nechala úplne vychladnúť,...
  5. ...do pekáčika som naliala časť tuku, v ktorom sa medailónky opiekli, na tento tuk som položila pripravené medailónky,...
  6. ...prikryla som ich silnejšími plátkami jabĺk,...
  7. ...na ktoré som dala hrubšiu vrstvu nastrúhaného Cheddaru,...
  8. ....pridala som pokrájané zemiaky a vložila som neprikryté do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, zapla som funkciu grill horný ohrev.
  9. Zatiaľ dsom pripravila omáčku, na zvyšnom výpeku som do sklovita orestovala cibuľu, pridala som plnotučnú horčicu, ktorú som orestovala asi 2 minúty,...
  10. ....priliala som Chardonnay, priviedla do varu,...
  11. ...prudkým varom som ho zredukovala na polovicu, pričom som usilovne odškrabávala chutný výpek, aby sa rozpustil a dodal na chuti.
  12. Priliala som sladkú smotanu, nechala som len krátko prevrieť,...
  13. ...ked sa všetko spojilo, pridala som studené maslo, nechala som ho za stáleho miešania rozpustiť, vypla som plameň a vynikajúca omáčka bola hotová.
  14. Medailonky som grillovala len zhora pri teplote 180 stupňov C, kým sa nerozpustil a neroztiekol syr, ktorý na povrchu medailónkov vytvoril zlatistú čiapočku, čo u mňa trvalo 15 minút, medailónky som vybrala na tanier a zemiaky som ešte vrátila dopiecť do rúry.
  15. Horúce medailónky som podávala na "zrkadle" z omáčky, ktorú som posypala čerstvo pokrájanou pažítkou, ako príloha poslúžili pečené zemiaky na masle, potom sme si už len pochutnávali na tejto dobrote :-) aj na Vianoce môže byť netradičná delikatessa na stole. Dobrú chuť prajem!
  16. záber zblízka: je krásne vidieť jednotlivé vrstvy, pekne roztečený syr, hladkú omáčku vynikajúcej chuti, medailónky sú šťavnaté, veľmi chutné v tejto úprave, táto osvedčená kombinácia, syr, jablko a mäsko, úžasne ladí so skvelou omáčkou, spolu tvoria sviatočné slávnostné jedlo, ktoré je navyše rýchlo hotové.