Bezlepkový mazanec

Mazanec s mandľovými lupienkami bez lepku

Autor receptu: novalim

Aj vy máte radi na raňajky čerstvé sladké pečivo ako vianočka alebo makovka? Ak áno, ste na správnej adrese.* Dnes vás naučíme piecť domáci mazanec bez lepku z našej múky Promix Alfa. Je z podobného cesta ako vianočka, ale ušetríme vám čas zapletaním vrkočov. Mazanec sa pripravuje jednoducho vložením vykysnutého cesta do formy. Posypaný mandľovými lupienkami a potretý ovocným lekvárom vám bude isto chutiť.

8-10
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, pohánku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, vanilkou a kôrou z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom miesime asi 10 minút. Počas miesenia prihodíme scedené a vyžmýkané hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu. Vymiesené cesto bude lepkavé, ale tak to má byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ručne premiesime. Vytvarujeme do bochníka a vložíme do okrúhlej misy z jenského skla, ktorú sme vytreli tukom a vysypali múkou.
  3. Prikryjeme igelitom a necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme mazanec rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút do zlatista.
  4. Po dopečení necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame.