Citrónová roláda

Matcha roláda s citrónovým krémom

Autor receptu: siuuu

Ako každý víkend aj dnes som sa snažila vymyslieť a pripraviť niečo sladké. V chladničke som mala tvaroh a mascarpone, tak som si nakoniec vyskladala tento recept - inšpiráciu na korpus som niekde videla, ale upravila som si ho čiastočne podľa seba, krém robievam dlhšie.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 130 °C

Postup

  1. Z bielkov, 1PL citrónovej šťavy a 70 g cukru ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so zvyšným cukrom, olejom, vanilkovým extraktom. Z matcha prášku a mlieka vymiešame hladkú kašičku.
  2. K žĺtkom jemne vmiešame múku s práškom do pečiva a sneh. Cesto rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Väčšiu časť necháme bielu - túto vylejeme na menší plech (veľkosť cca polovica z klasického pekáča) vyložený papierom na pečenie a rozotrieme. Do menšej časti vmiešame kašičku z matcha prášku a mlieka a rozmiešame. Zelené cesto pomocou cukrárenského vrecka alebo lyžice rovnomerne nanesieme na biele cesto a rúčkou varešky premiešame - rovnými ťahmi po dĺžke.
  3. Menší pekáč vložíme do väčšieho, do ktorého nalejeme cca 3 dl studenej vody. Pečieme v rúre zohriatej na 130 °C 30 minút. Po upečení vyberieme z rúry, menší pekáč vyberieme z väčšieho a necháme čiastočne vychladnúť. Z korpusu stiahneme papier na pečenie, dáme čistý, zrolujeme a necháme vychladnúť.
  4. Na krém vyšľaháme mascarpone s cukrom, smotanou, zvyšnou šťavou a postrúhanou kôrou z citróna. Natrieme na korpus, ktorý potom opäť zrolujeme a necháme v chladničke stuhnúť. Ja som urobila viac krému tak, som potrela aj vrch. Ozdobíme podľa chuti - ja som použila zvyšný krém, kúsky citróna a kvietky materinej dúšky.