Mäsové guľôčky s omáčkou (ako z IKEA)
Autor receptu: jessinka
Snažila som sa napodobniť guličky, ktoré som mala veľmi rada, no bohužiaľ nás výrobcovia
sklamali. Tento recept som skúsila nedávno, boli výborné, bez koniny :))), len sa po nich
zaprášilo.
Postup
- Guličky
Základom je kvalitne namleté hovädzie mäso, nie zmes bravčového/hovädzieho.
Do mäsa pridáme za hrsť nasekaných byliniek, ak nemáme čerstvé môžeme dať aj sušené. (majoránka, tymián, kôpor, oregano ... ). Pridáme vajíčko, mlieko a strúhanku. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Tvarujeme guličky, ktoré pomaly, na miernom ohni vyprážame na masle. Áno na masle :). Potom majú tú špecifickú chuť.
Ak ich chceme mať diétnejšie, môžeme ich dať na papier na pečenie/alobal a piecť v rúre pokiaľ nebudú pekné hnedé. - Omáčka
Na roztopené maslo dáme hladkú múku. Za stáleho miešania prilejeme smotanu aj vývar. Nakoniec pridáme sójovú omáčku, trošku bieleho korenia, trošičku cukru. Je supééér! - Ako prílohu som robila opekané zemiaky. Za surova som ich nakrájala a opiekla na masle, ktoré ostalo po guličkách. Môže byť aj zemiaková kaša, hranolky, podľa chuti.