Maslové kysnuté rožky plnené Nutellou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi rožky na sladko, teraz som pripravila rožky z maslového kysnutého cesta a naplnila Nutellou, robievam na raňajky ku kakau alebo ku kávičke ráno i neskôr, sú vláčne i na druhý deň, majú jemné ľahučké a nadýchané cesto, sú veľmi chutné a prudko jedlé.

16 kusov
porcií
100 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som práškový cukor, vanilkový cukor,soľ, premiešala,...
  2. ...do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala cukrom kryštál,...
  3. ...zaliala časťou vlažného mlieka, ...
  4. ...ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som kocky studeného masla, 2 rozšľahané vaječné žĺtky a 1 vajce,...
  5. ...rýchlymi pohybmi som spracovala na cesto, vytvarovala z cesta bochník, prikryla fóliou a na 30 minút som ho odložila odpočívať do chladničky,...
  6. ...cesto z chladničky som dala na pomúčenú dosku, rozdelila na polovicu,...
  7. ...vytvarovala som dva bochníky, ktoré som bez dalšieho kysnutia,...
  8. ..rozvaľkala do kruhu o hrúbke asi 1 - 2 mm, rozdelila som kruh cesta ostrým nožom na 4 približne rovnaké časti,..
  9. ...každú časť som rozdelila na 2 rovnoramenné trojuholníky,...
  10. ...každý trojuholník som ešte rozvaľkala do dĺžky a do strán,...
  11. ...na dolnú širšiu stranu - základňu trojuholníka som dala do stredu čajovú lyžičku Nutelly, okolo náplne som jemne postláčala cesto, aby náplň nevytiekla , zdola nahor som postupne zavinula cesto až ku špičke, ktorú som pri zavinovaní jemne naťahovala prstami ľavej ruky,...
  12. ...až vznikol rožok, ktorého konce som jemne ohla dovnútra,...
  13. ...naplnené rožky som položila na plech vystlaný teflónoovou fóliou,..
  14. ...potrela som ich rozšľahaným vajcom, vždy po 10 -tich minútach, celkom 3x, zatiaľ ešte 30 minút na teple podkysli,...
  15. ...do rúry na spodok som dala hrnček s vriacou vodou na spodok a na strednom rošte som ich piekla 15 minút v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov C, do peknej zlato - hnedej farby, vybrala som ich z rúry a nechala vychladnúť na mriežke.
  16. Podávala som ich na raňajky k horúcemu kakau, po obede boli k dobrej espresso kávičke.
  17. V priereze vidno, že Nutella nevytiekla, sú krásne vrstevnaté, ľahučké a nadýchané, je to veľmi chutné sladké pečivo, ktoré možno plniť aj ľubovoľným lekvárom, ktorý počas pečenia nevytečie, majú jemné cesto, sú veľmi chutné.