Marlenka

Autor receptu: sharona

Skúste si upiecť Marlenku podľa tohoto receptu, nie je to vôbec zložité ani prácne.

16
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Salko si uvarím deň vopred - varím ho len 1 a pol hodiny, pri dlhšom varení je moc tuhé. Do väčšej misy preosejem múku. V hrnci nad parou rozpustím maslo, med a cukor. Pridám sódu bicarbonu rozpustenú v octe, celé vajíčka a stále miešam nad parou asi 5 minút. Potom hneď ešte horúce vlejem do múky. Najprv varechou a potom rukami na doske spracujem na vláčne cesto. Kým je teplé veľmi dobre sa s ním pracuje.
  2. Cesto si rozdelím na 8 častí a postupne z každej vyvaľkám tenkú placku hrubú cca 5 mm s priemerom cca 26 cm. Prenesiem na plech - mám na to taký trik, keďže priamo na papieri na pečenie mi to nejde vyvaľkať. Placku vyvaľkám na menšej doske, položím na ňu papier na pečenie, prikryjem plechom a všetko spolu rýchlo otočím.
  3. Placky pečiem pri teplote 200°C len 3-4 minúty, hneď ako začnú mierne hnednúť ich vyberiem. Ešte za horúca na plechu z nej vykrojím kruh - používam na to plechovú plytkú formu na koláč, ktorá má vlnkovaný okraj. Odrezky si odložím a potom ich rozmrvené použijem navrch Marlenky. Pláty sú krátko po vybratí z rúry ešte mäkké, ale o pár minút stvrdnú a dá sa s nimi pohodlne manipulovať. Ukladám si ich na seba. Táto etapa ide celkom rýchlo - pokiaľ sa pečie jeden plát v rúre vyvaľkám si ďalší. Naposledy upečený plát mi zatiaľ vychladne, preložím ho na už upečené pláty a mám voľný plech na ďalšie pečenie (v obehu mám 2 plechy).
  4. Keď mám všetky pláty upečené vymiešam Salko s maslom a nahrubo nasekanými orechami. Môže sa pridať aj trochu koňaku. Pláty potieram krémom, dáva sa len tenká vrstva. Aj vrchný plát a boky Marlenky potriem krémom a posypem rozmrvenými zvyškami plátov. Nakoniec rozpustím čokoládu a tortu cik-cakovo polejem. Treba nechať postáť do druhého dňa aby pláty nasiakli a zmäkli. Výborná je teplá, stačí porciu dať na tanieriku na pár sekúnd zohriať do mikrovlnky.