Marhuľový lekvár (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Marhuľový lekvár mi nikdy nesmie v špajzi chýbať. Máme ho radi na maslový chlieb ,
palacinky. Vhodný je aj na koláče. Patrí k našim najobľúbenejším.Preto som sa ráno
vybrala do záhrady na marhule.
Postup
- Marhule som umyla , odkôstkovala. Odvážila som ich. Bolo ich presne 5 kíl. Tak som doniesla zo špajze veľký hrniec. Včera bolo teda poriadne horúco a ja som stála pri šporáku , namiesto toho , aby som išla k vode. Varila som ich toľko , kým sa obsah hrnca neznížil o jednu tretinu.Za stáleho varu som po troškách prisýpala cukor. pomiešaný s pomôckou na konzervovanie. To preto , aby som neprerušila var.
- Potom som vždy odobrala trochu do druhého hrnca , kde som ho po troške varila , tak dlho , kým mi zostával na vareche , ktorú som nadvihla z hrnca.
- Odoberiem malú vzorku na tanierik. Nechám trochu vychladnúť. Keď sa lekvár neleje , tak ho môžem plniť do fliaš. Pohár uzavriem viečkom a na 5 minút ho otočím hore dnom , nech sa chytí viečko. No a už len stačí nalepiť dátum a šup s ním do špajzi.
- Dostatočne zahustená marhuľová marmeláda rôsolovatie dobre. Rýchlejšie však rôsolovatie s prídavkom pektínu alebo šťavy z rozvarených nezrelých jabľk asi 15 percent , čím sa neovplyvní farba , ani chuť marmelády.