Marhuľová torta (fotorecept)

Autor receptu: zuzananoskova

Určite to poznáte aj Vy: uvidíte nejaký pokrm a hneď ho chcete vyskúšať, urobiť a ochutnať. A tak to bolo aj s touto tortou. V rámci marhuľových slávností v Rakúsku a najmä sezónnosti marhúľ ju podávali v "pohostinstve" Rosenberger. Zobrala som si brožúru, kde je vyfotená a dočítala som sa, že je z piškotového korpusu, s gréckym jogurtom a marhuľovým mousse. Pomer ingrediencií ani pracovný postup uverejnený nie je. A tu začala moja improvizácia... ;-)

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky som vymiešala s cukrom, postupne pridávala olej, potom vodu. Do vymiešanej zmesi som preosiala múku s práškom do pečiva, karobový prášok (použila som ho preto, lebo kakao som doma nemala a môj brat dlhé roky kakao ani čokoládu nekonzumuje, tak som to poriešila takto, hoci... táto torta bola pre otca). Zmes som vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a piekla vo vyhriatej rúre na 180°C 40 minút a ešte 10 minút na 200°C. S výsledkom som bola spokojná. Pár rokov dozadu som piekla rôzne torty niekoľkokrát v roku. Postupne som ich však prestala piecť. Korpus som nechala vo forme vychladiť.
  2. Kým korpus chladol, v mise som vymiešala jogurt s cukrom. V druhej mise smotany na šľahanie so stužovačom. Ku šľahačke som pridávala jogurtovú zmes a opatrne vmiešala a rozmiešala. Dala som odstáť do chladničky. Marhule som použila mrazené (z domácej úrody). Žiaľ, pri rozmrazovaní zhnedli (použila som limetkovú šťavu, aj trocha kyseliny citrónovej, nepomohlo, ale na chuť a nakoniec ani vzhľad to vôbec nevadilo). Marhule som rozmixovala, dala prevariť a zahustila s vanilkovým pudingom :-) Po vychladnutí som zmes dala ešte do chladničky zachladiť.
  3. Po vychladnutí som z korpusu vyčnievajúci vrch zrezala a nakrájala som 3 pláty. Z jedného plátu som urobila 5 pásov. Na spodný plát som natrela jogurtovú zmes a dookola som poukladala tie pláty, ktoré som ešte vo forme zrezala na nižšie. Naliala som všetku marhuľovú zmes, zarovnala a opatrne ponatierala na ňu zmes jogurtovú, aby aj kraje boli vyplnené. Uložila som druhý plát korpusu a zatrela jogurtovou zmesou. Tortu som uložila do prenosnej nádoby, zakryla a dala do chladničky.
  4. Ostatkom jogurtového krému som tortu ponatierala a obsypala mletými pistáciami zmiešanými s mletými tekvicovými semienkami. Tieto úkony som robila až u rodičov a torta sa mohla hneď podávať. Vlastne: najprv sme zagratulovali môjmu otcovi k 66., sfúkol 6 sviečok a "ochutnávka" sa mohla začať.
  5. ...krájanie torty :-) Všetkým nám veľmi chutila, bola lahodná, marhule a jogurtový krém sa skvele dopĺňali...
  6. Toto je inšpirujúca torta :-) Ak máte radi "gastro" akcie, všetkým doporučujem Marhuľové slávnosti v Rakúsku: minulý rok sme boli v Kremse a aj v Spitzi :-) http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/marhulove-slavnosti-14-07-2012.html http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/marhulove-slavnosti-v-spitze-22-07-2012.html
  7. Tento rok otcovi pripravím malinovú podľa Adriany :-) http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/2012/08/malinova-torta-rozpravkova.html