Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Jednoduchý koláč,ale marcipánová chuť vás očarí a určite tejto chutí neodoláte.

Postup

  1. Najprv si do hrnčeka namočím sušené ovocie,zaliaté rumom a nechám ho bokom postať,aby nabutnalo.Do miska si dám jogurt s mliekom a roztopeným maslom,pridám vajcia a zamiešam a zvlášť zmiešam múku a ostatné suchí suroviny a zamiesím cesto v miske.
  2. Cesto potom vyložím na jemne pomúčenu dosku ,2-3 minútka prehnetiem,aby bolo hladké a vložím ho naspäť do misky a nechám cesto podkysnuť,aby znásobilo svoj objem.po vykysnutí cesto vyložím na jemne pomúčenú dosku a rozdelím ho na polovicu.
  3. Ovocie scedím a rum si zvlášť odložím na dalšie použitie.V najlepšom prípade ho môžem použiť do chutného čaju.
  4. Obidva cesta rozvaľkam na obdlžník a do stredu postrúham marcipán,/alebo si môžem marcipán pripraviť zmiešanim so sušeného mlieka,cukru a mandlí./
  5. naň rozložím polovicu scedeného sušeného ovocia
  6. a stočím.
  7. Obidva rolky spolu stočim.
  8. a uložím do vymastenej tortovej formy na bábovku,alebo na okruhlý plech.Nechám na teplom mieste aspoň 40 min. postáť,aby cesto podkyslo.Ked zdvojnásobí svoj objem,potriem žltkom a dám upiecť.Rúru si vyhrejem na 200 °C a koláč pri tejto teplote nechám 10 min a potom teplotu znížim na 180 °C a pečiem ešte asi 30 min.Ak by sa vrch koláča pripekal,môžte zakryť formu alobalom.
  9. po upečení nechám koláč prechladnuť vo forme a tak formu odstraním a celkom nechám vychladiť na mriežke.Chť a vôňa marcipánu Vás nenechá dlho čakať na ochutnávku.Dobrú chuť.