Mandľové mlieko

Autor receptu: natt

Orechové mliečka už nájdete všade. Sama som si ich kupovala a veľmi mi chutili, a však minule som sa rozhodla vyrobiť si jedno také doma a bola som nadšená! S tým kupovaným sa to nedalo porovnať. Môj brat , veľký milovník mlieka sa nechal nahovoriť na ochutnávku, a páčilo sa mu! Teraz za mnou chodí každý deň drankať "trošku" orechového mliečka alebo nejaký ten koktailik. Tak sa veľmi teším že sa dal na túto zdravšiu alternatívu. A čo vy? :)

Suroviny

Postup

  1. Mandle dáme namočiť do vody na 12 hodín. 100g mandlí je približne na 500ml mlieka. Mandle vysypeme do mixéru a pridáme vodu. Ak sme dali šálku mandlí pridáme šálku vody. A mixujeme, čo najdlhšie, pozor však na vysokovýkonné mixéry aby sa neprehriali.
  2. Keď už máme mandle dostatočne rozmixované obsah mixéru precedíme cez látku či gázu, tak aby nám zostalo v nádobe len čisté mliečko a rozmixované mandle sa zachytili na gáze. Potom zo zostatku mandlí ešte riadne vymačkáme mliečko a už je to hotovo! Môžme pridať trošku medu alebo štipku soli.
  3. Rozmixované mandle ktoré nám zostali na gáze nemusíte vyhadzovať, môžte ich napríklad usušiť a použiť namiesto časti múky pri pečení,koláče sú o to lahodnejšie! :)
  4. TIP: Takýto koktail som robila svojmu bratovi a veľmi mu chutil. Je tam mandlové mliečko, maliny a dopredu namočené hrozienka na osladenie (alebo banán). Všetko rozmixujeme a je to hotovo. Mňamka ako vyšitá! Na zdravie :)