Mandľová štóla (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

6
porcií
120 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Opláchnuté hrozienka necháme odkvapkať. Dáme ich do misky spolu s nakrájaným kandizovaným ovocím, pokvapkáme rumom a necháme 3 až 4 hodiny odstáť. Do trochy vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, štipku soli, rozdrobené droždie a necháme nakysnúť kvások.


  2. V miske zmiešame múku, práškový cukor, zomleté mandle, maslo, mlieko a hrozienka s kandizovaným ovocím. Pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré na teplom mieste necháme kysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí dáme cesto na pomúčenú dosku a znova ho vypracujeme. Necháme 30 až 40 minút znovu nakysnúť.


  3. Z cesta na pomúčenej doske vyformujeme obdĺžnik a dlhšou stranou ho preložíme do dvoch tretín spodnej časti. Štólu prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme teplou vodou a necháme 20 minút odstáť. Potom štólu dáme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 60 minút. Po vychladnutí potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.