Malinová torta

Malinová torta s osviežujúcim tvarohovo-mascarpone krémom a čokoládovo-orieškovým korpusom

Autor receptu: miskahryzka1477

Vyzerá možno jednoducho a obyčajne, jej príprava je pomerne nenáročná, ale jej chuť je božská.* Korpus je nasýtený chuťou čokolády a orieškov, ktorú ešte zvýrazní vrstva nutely. Aj samotný korpus chutí výnimočne dobre. Tvarohový krém je ľahučký a svieži, nadýchaný šľahačkou, a jemný po mascarpone, výborne ho dochutí sladkosť a kyslosť čerstvých malín. Táto nenápadná malinová torta je naozaj božská, veľmi chutná, šťavnatá a osviežujúca, vždy sa na ňu veľmi teším, snáď so mnou budete súhlasiť.

12
porcií
120 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Lieskové oriešky opečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov, pečieme ich na plechu asi 10 minút za občasného miešania. Opečené oriešky potom ošúpeme zo šupky vzájomným trením kuchynskou utierkou a pomelieme ich. Čokoládu, ktorú použijeme neskôr do korpusu nastrúhame na jemno. V miske zmiešame múku, mleté oriešky, kakao a prášok do pečiva.
  2. Korpus: Vyšľaháme maslo s kryštálovým cukrom a rumom, a po jednom pridávame a primiešame vajcia. Nakoniec k zmesi zapracujeme múčnu zmes s mliekom a so strúhanou čokoládou.
  3. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov. Okrúhlu tortovú formu s priemerom 24 centimetrov vymastíme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme do nej cesto a formu dáme do rúry. Pečieme na strednej mriežke približne 60 minút, čas je orientačný, korpus pred vytiahnutím z rúry skontrolujeme zapichnutím dreveného špáradla do jeho stredu, ak ho vytiahneme suché, korpus je upečený. Upečený korpus vyklopíme a necháme vychladnúť.
  4. Vychladnutý korpus dáme späť do okrúhlej formy. Zohrejeme si nutelu a natrieme ňou povrch korpusu, chladíme ho asi 30 minút.
  5. Krém: Rozmixovaný tvaroh zmiešame s mascarpone a kryštálovým cukrom. Smotanu vyšľaháme so stužovačom a s vanilkovým cukrom do tuha a primiešame ju do krému. Potom opatrne do krému zapracujeme aj 500 gramov čerstvých malín.
  6. Krém nanesieme na korpus vložený vo forme a rozotrieme ho, uhladíme na povrchu a ozdobíme čerstvými malinami. Hotovú tortu dáme chladiť aspoň na dva a pol hodiny, prípadne ju chladíme dlhšie počas noci.
  7. Zvyšnú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, a na tenko ju natrieme na tvrdú, hladkú podložku a necháme stuhnúť. Pomocou ostrého noža zoškrabujeme z čokolády po jej povrchu čokoládové hoblinky. Čokoládovými hoblinkami na záver dozdobíme povrch torty. Dobrú chuť, torta je naozaj vynikajúca.