Malinová roláda
Malinová roláda bez lepku
Autor receptu: novalim
Piškótová roláda je klasika, ktorá nás nikdy neprestane baviť.* V našom archíve bezlepkových receptov má vždy svoje čestné
miesto, lebo je jednoduchá, nadýchaná, voňavá a pri jej príprave sa fantázii medze nekladú. Dnes sme si upiekli klasickú
piškótovú z našej zmesi Promix PK, cesto sme prevoňali citrónovou kôrou a ako plnka nám postačil domáci malinový lekvár s
čerstvými malinami. Jednoducho a rýchlo - krásny dezert bez lepku bol na stole. Vyskúšate?
35 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- V mise vyšľaháme žĺtky a práškový cukor do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do tuha. Potom obe zmesi veľmi jemne zmiešame. Snažíme sa udržať čo najviac nadýchaného objemu, ale je dôležité obe zložky poriadne zmiešať.
- Napokon pridáme v troch várkach Promix PK múku, ktorú preosievame na vaječnú zmes a potom ju gumenou varechou veľmi zľahka zapracúvame. Ideálne robíme veľké oblúky varechou tak, aby sme premiešali aj usadenú múku na dne misy.
- Hotové cesto vylejeme na plech potretý tenkou vrstvou oleja, na ktorý sme uhladili papier na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C asi 15 minút. Hotové cesto je na dotyk mäkké a pružné. Vyberieme z rúry a ešte za horúca aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (týmto predídeme tomu, aby sa roláda lámala). Takto zrolovanú necháme vychladnúť.
- Potom rozrolujeme, stiahneme papier na pečenie a korpus potrieme lekvárom. Pri kraji do jedného radu poukladáme tesne vedľa seba umyté a osušené čerstvé maliny a opatrne zrolujeme. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Krájame na kúsky hrubé asi 1,5 - 2 cm.