Mäkučký bezlepkový chlieb so slnečnicovými semienkami, posypaný sezamom
Autor receptu: marinas
Tento chlebík je chuťovo výborný a najmä mäkký aj na druhý deň. A ne-celiatici...
pokojne v recepte vymeňte
bezlepkovú múku za obyčajnú, chlebík je takto rovnako výborný :) :)
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Na začiatku si spravíme kvások. Do teplej vody pridáme nadrobené droždie a 1/2 lyžičky cukru a necháme postáť.
Medzi tým zmiešame múku, olej, mlieko, vajcia, slnečnicové semienka a osolíme. Ja do cesta pridávam ešte 2 lyžičky cukru (lepšie vykysne). Následne k tomu pridáme kvások, ktorý sme si pripravili a elektrickým mixérom všetko dobre premiešame.
Cesto necháme vykysnúť v zohriatej rúre (rúru na chvíľu nahrejeme na 50 stupňov a vypneme).
- Ak máme cesto vykysnuté, vytvarujeme z neho bochník, alebo ho jednoducho položíme do chlebovej formy. Ja väčšinou tvarujem bochník :)
Nakoniec chlieb potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a necháme kysnúť ešte 15 minút.
- Pečieme v rúre 30 minút na 180 stupňoch.
Dobrú chuť :)