Makový závin
Makový závin bez vajca (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Aj bez vajca je závin dobrý, robievam ho často.
12 porcií |
35 - 40 minút na 200 °C |
Postup
- V menšej miske si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dl vlažného mlieka. Do veľkej misy dáme múku, kryštálový cukor, olej, soľ, vykysnutý kvások a mlieko, ktoré nám zostalo. Vymiesime cesto, ktoré necháme 35 - 40 minút kysnúť zakryté pod utierkou.
- Tu je už vykysnuté cesto.
- Plnka: Pomletý mak zmiešame s postrúhaným jablkom aj so šťavou, s cukrom vanilkovým, škoricovým a jahodovým džemom. Vznikne nám plnka.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na plát do tvaru obdĺžnika a naplníme plnkou, ktorú rovnomerne nanesieme, ale okraje necháme voľné (tak ako je na obrázku). Začneme stáčať smerom k sebe do tvaru závinu.
- Kraje podohneme smerom dovnútra. Závin dáme do plechu vyloženého papierom na pečenie. Po vrchu ho potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 - 40 minút.
- Hotový závin potrieme po vrchu ešte zahorúca olejom. Potom chvíľu počkáme a povrch posypeme práškovým cukrom.
- Nakrájame ho na kúsky.